Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Porgandimuusika Lotte lasteaias (2008-10-25 00:00:52)

 

Maaülikooli teadusprorektor professor Anne Luik käib korra nädalas Tartu Lotte lasteaias pisikestele põnnidele loodusetarkusi jagamas. Esimeses tunnis uurisid lapsed porgandi «hingeelu».

 

«Tere, mina olen tädi Anne!» tutvustab end professor Luik, kükitab siis laste keskele maha, võtab kotist kimbu porgandeid ja jaotab need laiali. Hoogne algus raputab une silmist viimastelgi unemütsidel, ühine keel on leitud.

 

«Kas nüüd hakkame porgandit sööma?» uurib väikemees. «Siis, kui oleme kõik ära uurinud,» lubab tädi Anne ja hakkab küsimusi esitama. Kus porgand kasvab? Mis teeb porgand talvel? Mis peab mullas olema, et porgand kasvaks?

 

Paid Pähklijänesed (Lotte lasteaias rühmade nimed on mõistagi Lotte-ainelised) on agarad vastuseid pakkuma. Järgmiseks saab igaüks mapi, mille vahel porgandi joonis. Üleval on õhk ja all on muld, selgitab õpetaja.

 

Edasi tuleb tema põhjatust kotist välja seemnepakk. Enamus näeb porgandiseemet esimest korda. Ja siis võib igaüks seemned mulda pista. Tädi Anne paneb paberile sinna, kus joonistatud muld, törtsu liimi. Väiksed näpud üritavad seemneid liimi sisse torgata.

 

Dialoog porgandi kasvamise teemal jätkub. Väiksest oranžist juurikast kasvavad välja üldistused kogu looduseriigile.

 

«Järgmine nädal räägime neist, kes mulla sees elavad,» lõpetab tädi Anne tunni ja kiidab tublisid õppureid. «Kuna me porgandi ära sööme?» küsib väikemees uuesti. «Nüüd söömegi!» kõlab viimaks vastuseks.

 

«Kui oleme vaiksed, kuuleme toredat porgandimuusikat,» lausub loovusõpetaja Egle Remm ehk Lotte, nagu lapsed teda kutsuvad. Päikeseküllane tuba kaigub krõmpsumisest. Nobedamad nõuavad peagi lisa. Õnneks on tädi Annel väike varu.

 

Professor Anne Luige sõnul pakkus ta lasteaiale looduskoolitust, et juba varasest east kujuneks arusaam: looduses on kõik organismid ja kõigi elud ühtviisi tähtsad. Kel loodusega oma suhe, ei tee ka julmi tegusid. Varakult huvi äratades säilib see ka hilisemas eas.

 

Anne Luik lubas järgmisse tundi kaasa võtta vihmausse. Üheskoos tehakse ka putukakogu, peenar lasteaia õue, uuritakse linde ja palju muud.

 

Lotte lasteaias arendatakse lapsi keskuste ehk pesade kaudu. Lauamängu-, kodu-, lugemis- ja kirjutamispesa kõrval on ka teaduspesa.

 

Egle Remmi sõnul on professor Luige loodustunnid eelsammuks õuesõppele, mida lasteaed plaanib sisse viia.

 

Allikas: ajaleht Maaülikool 23.10.08, Sirje Pärismaa.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.