Soomes austatakse aiavilju mitmel moel: neile pühendatakse nimelised nädalad, valitakse aasta köögiviljad, korraldatakse karnevale. Taoliste ettevõtmiste eesmärgiks on ikka tervisliku taimetoidu teadvustamine tarbijaile.
14. veebruaril algab kartulinädal. Kuna selle alguspäev langeb tänavu kokku sõbrapäevaga, on hea põhjus valmistada just kartulihõrgutisi ja kutsuda semud neid nautima. Üheks võimaluseks on serveerida soe kartuli-sinihallitusjuustu salat, mille kokkusegamine suuremagi seltskonna tarbeks erilisi ponnistusi ei nõua.
Mõningaid fakte põhjanaabrite suhetest kartulitega.
Soomlane tarbib aastas umbes 61 kg mugulaid, lisaks muul kujul tooteid nagu friikartuleid, püreepulbrit, sipse.
Kartul moodustab pere aiaviljatarbimisest keskmiselt 40%. Noortel ja suurlinnaasukail on kartuli osakaal märgatavalt väiksem.
Kartulist saab energiat ainult poole jagu sellest, mida näiteks keedetud riisist.
Kartuleid on soovitatav keeta koorimata. Nii säilivad toitained ja vitamiinid ning jääb ära toorelt koorimise vaev. Küpselt kartulilt eraldub koor hoopis lihtsamalt. Väga tähtis on valida kindla toidu jaoks sobiv sort.
Allikas: ajakiri Oma Piha
Lisaks varasemaid kirjutisi Soome aiaviljade teemal:
http://www.aiandus.ee/loe.php?id=128
http://www.aiandus.ee/loe.php?id=145
http://www.aiandus.ee/loe.php?id=218
http://www.aiandus.ee/loe.php?id=260
http://www.aiandus.ee/loe.php?id=478
Vahendanud Väino Eskla