Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Laagri kool alustas kooliaia rajamist (2008-10-18 01:39:29)

 

Loodusõpetuse tunni raames puude istutamise projekti eesmärk on muuta koolikeskkond loodussõbralikumaks ja õppida läbi praktilise kogemuse. Kooliaia rajamise mõte on direktrissi Marje Eelmaa sõnul olnud õhus juba kooli asutamisest alates. Nüüd ongi aeg jõudnud arengukavas kooliaiani.

 

“Sel sügisel alustasime kooliaia 1. etapiga. Istutasime söödavad puud ja põõsad,” selgitas Eelmaa. Lapsi juhendas valiku tegemisel Raigo Roosve firmast Aiaäri. Tema eestvedamisel toimus ka istutamine, mille juurde kuulus info antud taime vajaduste ja kasvukoha suhtes.

 

Iga klass loosis endale ise puu või põõsa ning eelnevalt pidid lapsed ka uurima, kuhu antud istik kasvama sobib. “See projekt on loodusõpetuse tunni raames ning ei ole ühekordne. Iga klass seab sisse vaatlusvihiku, millesse hakatakse märkmeid tegema kooliaastate kaupa,” viitas direktriss tulevikutegemistele.

 

Roosve sõnul võtsid lapsed puude istutamist suure vaimustusega, osalemissoov oli suur ja käsi mullaseks teha ei peljatud. “Näis küll, et õpilased tundsid uhkust oma istutatud taimede üle ja osa lapsi kutsusid kooli vastu tulnud emad-isadki taimi vaatama,” rõõmustas Roosve.

 

Üheks olulisemaks eesmärgiks on lastele praktilise kogemuse andmine, et õpitu ei jääks ainult pildimaterjali tasemele. Kooliaia projekt jätkub mitmel aastal, mil järk-järgult istutakse kooliaeda uusi puid ja põõsaid. “Aastate pärast on kooli ümber lokkamas kindlasti värvikad puud ja põõsad, ka lillepeenrad, mis pakuvad silmailu,” usub Eelmaa.

 

Istikud tähistatakse õppesiltidega, et moodustuks õpperada. “Need, kes tulevad Laagri kooli näiteks aastal 2030, saavad juba rohkem hooldada ja edaspidiseid arenguid jälgida. Esialgu rajame ja kujundame,” rääkis Eelmaa.

 

Kõige eksootilisem on rajatavas kooliaias mooruspuu istik, mille istutasid 9. klassi õpilased. Lisaks said mulda pandud toompihlakas, pähklipuu, punaseleheline ploomipuu, ebaküdoonia, seedermänd, aroonia, kurdleheline roos jpt.

 

Eelmaa usub, et rajatav kooliaed saab olema ka kõikidele teistele piirkonna elanikele mingil määral õppeobjektiks.

 

Allikas: ajaleht Koduvald oktoober 2008

 

Vaata ka ajalehe teisi numbreid:

http://www.sauevald.ee/avaleht/valla_leht/koduvald


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.