Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Korstnad ootavad musta meest (2008-10-17 08:25:30)

 

Et talvekülmad ja kõva kütmine pole enam mägede taga, manitseb ahjumeister ja korstnapühkija Juhan Änilane inimesi oma maja küttekehade ja korstna seisukorda kontrollima.  Änilase tähelepanekute järgi on talumajapidamiste korstnad sageli suisa õnnetus seisus. «Kui korstnat pole ammu puhastatud, võib kuumust saanud lendtahm soojalõõris süttida ja minna nagu püssirohi mööda tahmarulle, nii et rebasesaba on korstnast väljas,» hoiatab ta.

 

Korstnapühkija sõnul tuleb lõõri pühkida vähemalt kord aastas ja seda peab tegema asjatundja.

 

«Töö kallale võib minna ka omanik, kui ta oma küttekollet hästi tunneb. Iga lõõr on ju ainulaadne ja on hea, kui seda pühib inimene, kes taipab, kuidas käigud  kulgevad,» räägib ta ning rõhutab, et lõõrid on tarvis põhjalikul puhtaks teha, sest kui osa tahmast jääb sisse, kogunevad need peagi uuesti saasta täis.

Juhan Änilasel tuleb aastas pühkida umbes 50 korstnat ja tööd jagub aasta ringi. Tema ütlemist mööda pole see iseenesest kallis, küll aga võib kalliks minna juhul, kui tööd kaua edasi lükata. «Tahma rohkusest annab tunnistust kehv tõmme,» lausub ta, kuid lisab samas, et kehva tõmbe põhjus võib olla ka tehniliselt valesti ehitatud ahi. Änilane võrdleb küttekollet mootoriküünlaga: «Kui see on seest pruun, on põlemine normaalne.

 

Tahmunud uksed ja seinad viitavad aga sellele, et lõõrid tahavad pühkimist.» Meister hoiatab, et riided tuleks süttimise vältimiseks lõõridest eemal hoida.

 

Loe edasi...

 

Allikas: Ajaleht Sakala

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.