Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Rahvusvaheline Looduskaitseliit valis juhtkonda esindaja Eestist (2008-10-16 12:17:03)


Sel nädalal Hispaanias Barcelonas toimunud IV maailma looduskaitse kongressil valiti järgmiseks neljaks aastaks Rahvusvahelise Looduskaitseliidu regionaalseks nõunikuks ja nõukogu liikmeks Eesti Maaülikooli professor Kalev Sepp.

Rahvusvaheline Looduskaitseliit (The International Union for Conservation of Nature – IUCN) on suurim loodus- ja keskkonnakaitseorganisatsioon maailmas, mis tähistas sel nädalal oma 60. aastapäeva. Liidul on üle tuhande liikme nii riikide kui ka rahvusvaheliste ja valitsusväliste organisatsioonide näol.

IUCN-i eestvõttel on ellu kutsutud kõik maailma globaalsed looduskaitselepped: bioloogilise mitmekesisuse konventsioon (Rio de Janeiro), ohustatud liikidega kauplemise konventsioon (CITES), märgalade (Ramsar) ja UNESCO maailmapärandi konventsioon. Üheks IUCN-i tuntumaks tegevuseks on punaste raamatute koostamine ja iga-aastane uuendamine. Viimaste raamatu tarbeks tehtud uuringute põhjal on näiteks selgunud, et neljandik maailma imetajatest on täieliku väljasuremise äärel.

“IUCN on organisatsioon, mis määrab maailma looduskaitse näo, määratleb tähtsamad probleemid ja koos teadlaste ning praktikutega töötab välja abinõud nende lahendamiseks,” ütles Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna peaspetsialist Kadri Alasi. “See on suur tunnustus ja meile väga oluline, et nüüd ka Eesti esindaja nii tähtsa organisatsiooni juhtkonda kuulub.”

Kalev Sepp on Maaülikooli põllumajanduse- ja keskkonnainstituudi maastikukorralduse ja loodushoiu professor. IUCN-is on ta tegutsenud aastast 2002 ökosüsteemide kaitsekorralduse teaduskomisjonis ja olnud selle komisjoni regionaalne aseesimees. Ta on ka IUCN-i liikmeskonna komitee liige ning rohevõrgustiku programmi teadusnõunik.

Rahvusvaheline Looduskaitseliit kutsub iga nelja aasta tagant kokku maailma looduskaitse kongressi, seekordne oli juba neljas. Arutelud keskendusid mereelustiku kaitsele, kliima muutustele ja biokütuste kasutamise mõjudele, kaitsealadele, kohalike elanikega keskkonna heaks tehtavale koostööle jpt.

Keskkonnaministeeriumi esindajad olid riikliku delegatsioonina IUCN-i maailmakongressil esmakordselt. “Meile oli eriti oluline saada ülevaade selle tohutu organisatsiooni toimimisest, et tulevikus osata kõiki IUCN-i pakutavaid võimalusi Eesti looduse heaks ära kasutada,” märkis Alasi. “Kõik käsitletud teemad olid vajalikud ja harivad. Näiteks mereteema ja vaalanduse hetkeseis, sest ühineb ju ka Eesti varsti vaalanduskonventsiooniga.”

Seekordsel kongressil osales üle 8000 inimese 179 riigist. Teadusfoorumil toimus üle 800 ürituse. Täiskogus oli arutlusel 144 dokumenti, mis muuhulgas andsid nii riikidele kui ka organisatsioonidele suuniseid looduskaitseliste otsuste tegemiseks. Täiskogu valis järgmiseks neljaks aastaks presidendiks Indiast pärit Ashok Khosla, kes on ühtlasi Rooma Klubi president. Kalev Sepa täpne tiitel on Ida-Euroopa ning Põhja- ja Kesk-Aasia regionaalne nõunik ja nõukogu liige.

Eesti on IUCN-i liige 2007. aastast. Eestist on IUCN-i liige ka Eestimaa Looduse Fond (ELF).

Lisainfo: Kadri Alasi, Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna peaspetsialist, tel 626 2882; Kalev Sepp, Eesti Maaülikooli professor, tel 510 0678.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 16.10.08 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.