Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Porgand - relv vähivastases võitluses (2005-02-10 20:45:53)

Juba mõnda aega on teada, et porgandi söömine vähendab võimalust haigestuda vähki. Polnud vaid selge, milline element või ühend on juurviljas selleks kaitseingliks. Äsja jõudsid Newcastle upon Tyne’i ülikooli uurijad Inglismaal ja Taanis sellegi mõistatuse lahenduseni. Rottidega tehtud katsete käigus saadi teada, et vähi vastu võitleb looduslik pestitsiid falkarinool (ingl k falcarinol). See ühend kaitseb porgandeid ka mõnede säilitamisel lööbivate seenhaiguste eest.

Katses uuriti 24 vähieelse kasvajaga rotti. Neil närilistel, keda toideti porganditega või lisati tavapärasele söödale falkarinooli ekstrakti, esines 18 kuu pärast halvaloomulist kasvajat kolmandiku võrra vähem kui kontrollrühma rottidel.

 

Suurtes kogustes on falkarinool mürgine: eluohtliku koguse saab inimene kätte aga alles siis, kui korraga 400 kg porgandeid ära süüa.

 

Eelnimetatud ülikooli õppejõud dr Kirsten Brandt ütleb, et sööb ise porgandeid rohkem kui küll, kasvatab oma aretisi ning soovitab tarbida iga päev koos teiste köögi- ja puuviljadega vähemalt ühe väikese porgandi.

 

Kui ka edasised katsed kasvajate tekkemehanismi uuringul loodetud tulemusi annavad, on aiandustootjail põhjust rõõmustada: porgandist saab tõeline tulutõotav kultuur.

 

Allikas: University of Newcastle upon Tyne
www.ncl.ac.uk

Vahendanud Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.