Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maaparandustoetuse määramisel eelistatakse ühistegevust (2008-10-10 00:14:24)


22. oktoobrini saavad põllumajandusettevõtjad, erametsaomanikud, maaparandusühistud ja teehoiuga tegelevad mittetulundusühingud esitada PRIAsse taotlusi maaparandustöödega seotud investeeringutuse saamiseks, summa võib ulatuda 8,5 miljoni kroonini kalendriaastas.

Põllu- ja metsamajanduse infrastruktuuri investeeringutoetust makstakse Maaelu arengukava meetme 1.8 põhjal selleks, et põllumajandus- ja erametsamaal saaks teha ja säilitada toimivatena kuivendussüsteeme.

 

Lupjamistoetus parandatud maale

Põllumajandusmaale saab toetust  kuivendamiseks ja niisutamiseks, erametsamaale aga kuivendamiseks vajalike ehitiste jaoks.

 

„Seekordses taotlusvoorus on jälle võimalik saada toetust ka muldade lupjamiseks, aga ainult siis, kui lubjatav maa jääb niisugusele alale, kuhu sellesama projekti raames toetuse abil investeeringuid tehakse,“ ütles PRIA maaelu investeeringutoetuste büroo peaspetsialist Eva-Kadri Rossner. „Sellisel moel makstakse lupjamistoetust esmakordselt. Eraldi ainult lupjamistoetust PRIAst taotleda pole võimalik.“

 

Rossner juhib tähelepanu ka sellele, et esmalt peab kavandatav maaparandusehitis vastama Maaparandusseadusega kehtestatud nõuetele. Teiseks – erametsamaale saab uut maaparandussüsteemi rajada ainult siis, kui see ei jää kaitstavate liikide püsielupaika, hoiu- ega kaitsealale.

 

Uus nõue on ka see, et põllumajandusega tegelevad või erametsaomanikust ettevõtjad peavad enne taotluse esitamist olema selle ettevõtlusega  tegelnud vähemalt 6 kuud.

 

Avaliku huviga projektidel on omaosalus väiksem

„Nagu investeeringutoetuste puhul ikka, nõutakse ka selle meetme puhul taotlejalt omaosalust,“ märkis Rossner. „Omaosaluse protsent sõltub kulutuse sisust ja ka sellest, kuidas objekti kasutatakse – mida rohkem omanikke ja kasutajaid, seda kõrgem on hüvitatav määr. Näiteks maaparandusühistule hüvitatakse kuivendussüsteemi rekonstrueerimise ja uuendamise kulu kuni 90%, teistele 75% ulatuses.“

 

Toetuse maksimaalne suurus taotlejale, kes taotleb toetust ka lupjamiseks, on kokku 8,5 mln krooni aastas ja 17 mln krooni programmperioodil ehk aastani 2013.

 

PRIA maakondlikud bürood võtavad toetuse taotlusdokumente vastu 22. oktoobrini, vorme ja teavet taotluse tingimuste kohta saab büroodest ja kodulehelt. Küsimuste korral võib helistada investeeringutoetuste infotelefonil 737 7678.

 

Taotluste menetlemine PRIAs algab pärast taotlusvooru lõppu ja võib võtta kuni 90 tööpäeva. Kui abikõlblike projektide summa meetme eelarve (selles taotlusvoorus 100 mln krooni) ületab, koostab PRIA projektide paremusjärjestuse. Hindamise aluseks on põllumajandusministri määruse lisas toodud kriteeriumid: eelispunkte saavad ühistegevus, maaparandusehitiste rekonstrueerimine, keskkonnakaitse-abinõude rakendamine ning seegi, kui objekt teenib ühe ettevõtja huvi asemel avalikke huvisid.

 

Maaparandusinvesteeringute toetust sai PRIAst viimati taotleda sel talvel, 108 abikõlbliku projekti rahastamiseks määras PRIA 134,4 miljonit krooni toetusi. Investeeringu tegemiseks on taotlejatel aega kaks aastat.

 

(Avaldatud 9. okt 2008 Maalehes PRIA leheküljel)

 

Allikas: PRIA 9.10.08


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.