Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aiatöid oktoobris (2008-10-02 17:23:05)


Mõningaid soovitusi porikuu tegemisteks aias:

 

* Kasuta sügisest aega istutamiseks

Kuna kevadel on aias niigi palju tööd eelkõige üheaastaste taimede külvi ja istutusega, on mõistlik sügisene aeg külmakindlamate puude-põõsaste mahapanekuks kasutada. Sügisel on puukoolides pakutav istikuvalik suurem, sest kevadise osturalli korral lõpeb nii mõnigi liik või sort enneaegselt otsa. Pealegi on nüüd mitmel pool hinnad odavamad. Rahulikuma hooaja tõttu saavad istikumüüjad igale ostjale rohkem aega pühendada ning asjalikku nõu anda.  Lehtpuude ja -põõsaste istutusaeg kestab kuni maa külmumiseni. Soomes on kaski ja pärnasid istutatud edukalt veel detsembriski. Mõned aednikud väidavad, et roosegi võib maha panna hilissügisel, ilma et talvekahjustusi tekiks. Mida kergem on mullalõimis, seda julgemalt võib sügisel istutada. Raskesse või liigniiskesse maasse istutamine võiks aga kevadeks jääda.

 

* Millised taimi võib sügisel lõigata?

Ehkki tavapärane lõikusaeg on varakevadel, algab osal puudest-põõsastest (kask, vaher, viinapuu, pähklipuu, sarapuu, aktiniidia, hobukastan, paju, pappel jt) aegsasti tugev mahlavool. Selliste taimi soovitatakse lõigata küll suvel, kuid tegemata jäänud töö võib veel sügiselgi ette võtta. Sel aastaajal on aga õhus rohkem haigustekitajaid kui kevadtalvel ning haavade desinfitseerimine ja aiavaha või haavapeitsiga katmine on kindlasti vajalik. Sügisel võib julgelt lõigata ka marjapõõsaid.

 

* Jätka muruniitmist!

Kui õhutemperatuur veel 5 ja 10 kraadi vahemikus või kõrgemalgi püsib, kasvab muru edasi. Varasemad pika sügise kogemused näitavad, et lume alla jäänud ülekasvanud taimik kahjustub rohkem lumiseenest. Muru niitmisel arvesta sügisel sellega, et taimed jääksid talveks ligikaudu 4-6 cm kõrguseks. Kindlasti eemalda niidetud rohi.

 

* Hävita mädanenud viljad!

Puuviljamädanikust või muust seenhaigusest tabandunud viljad on tõelised haiguspommid, kui nad puu otsa või maha talveks vedelema jäävad. Järgmise aasta saagi huvides on vaja kõik sellised enne lume tulekut kokku korjata ja ära põletada või sügavale maasse kaevata.

 

* Kraabi puudelt korp ja samblik maha!

Praegust aega saab edukalt kasutada puutüvedelt korba ja samblike mahakraapimiseks. Nii võtame kahjuritelt võimaluse leida talvitumiseks head peidupaika. Enne töö alustamist peaks laotama tüvede ümber kile või paberi, sest sinna pudenenud sambliku ja koorepuru saab koos paharettidega lõkkesse poetada.

 

* Kasvuhoone sügisene hooldamine

Pärast viimase saagi koristamist kasvuhoonest pritsi kõiki taimejäänuseid, kasvualust, karkassi ja klaase nt Fastaci lahusega ning seejärel suitsuta kasvuhoonet väävliga (Thiovit Jet). Mõne päeva pärast vii taimejäänused lõkkesse ning eemalda 5-10 cm kasvupinnast. Pärast seda töötle kasvuhoonet eelnimetatud taimekaitsevahenditega uuesti. Nii vähendad märgatavalt järgmise aasta kahjustajate arvukust. Ja kui ei õnnestu tõrjevahendeid kasutada, puhasta kasvuhoone vähemalt kõigist taimejäänustest.

 

* Maasikate hooldamine

Hoolas aiapidaja püüab maasikapeenra haiguste ja kahjurite hävitamiseks kuivanud lehtedest ja muust prahist puhtana hoida. Samas kaitsevad need õhulised lisandid lumeta pakase korral risoomi ja juuri paremini. Laisa aedniku taimed ongi seetõttu mõnel kevadel paremas seisus. Õige oleks ikkagi taimed haiguste leviku vähendamiseks puhastada ning nende ümber külmakaitseks näiteks kuiva vähelagunenud turvast, peenestatud puukoort, põhku vm õhulist materjali puistada. See töö jäägu aga ajaks, kui külm ükskord maa kahutab.

 

* Vaarikate sügisene hooldamine

Kui vaarikavõrsed hea sööma-jooma tõttu ebatavaliselt kõrgeks kasvanud ja lisaks tugevasti maa poole kaardunud, võib neid enne talve kuni veerandi võrra lühendada. Talvise lamandumise ja murdumise vältimiseks oleks hea varsi pehme sidumismaterjali abil tokkide või postidega toestada. Vanade vaarikavarte lõikamine on hilissügisene või varakevadine töö. Kindlasti lõika varred kuni maapinnani, ära tüükaid jäta!

 

* Mullakaevamine hävitab kahjureid
Mitmete kahjurite talvituvad järgud peituvad pakase eest pinnasesse. Nende hävitamiseks on hilissügis vahetult enne mulla külmumist parimaks ajaks. Piisab, kui kaevata maa labidalehe sügavuselt (umbes 25 cm) läbi. NB! Ettevaatust puude ja põõsaste all: pinnakihti ulatuvate juurte korral seda võtet kasutada ei saa. Küll aga on tulemus tõhus köögivilja vm üheaastaste taimede alt vabanenud maal.
Kaevatud mullapaakadesse tungib hästi sügisene vihm ning ka kevadine sulavesi. Sügisese kaevamise täienduseks on soovitatav kasutada orgaanilist väetist (sõnnikut, komposti või lihtsalt puulehti).

 

* Kasuta puulehed multšiks ja kompostiks!
Aiapidaja saab väetamisel tublisti raha säästa, kui puulehed ja muruhakked kas kompostimiseks, otse taimejuurtele laotamiseks või taimede ümbrusse maasse kaevamiseks ära kasutab. NB! Taimede multšimiseks ära kasuta jahukastest vm haigusest tabandunud lehti või muid taimeosi, need põleta soovitatavalt lõkkes. Saadud tuhka aga lisa taimedele. Taimede multšimiseks sobivad kõige paremini kase-, lepa- ja vahtralehed. Tammelehed lagunevad aeglasemalt.
5-7% karbamiidi lahusega pritsimine soodustab lehtede jm taimejäänuste kõdunemist bakterite toimel, hävitab kahjureid ja nende mune (imeb vett).

 

* Mida taimede talvekatteks varuda?
Ehkki kuu alguses on alles ilmad soojad, võiks varuda valmis osa vahendeid, millega taimi talveõuduste eest õigel ajal kaitsta: võrgud, kangad, tüvekaitsed, määrded jms. Kaitsmaks taimi (juuri) lumeta pakase eest, tuleks varuda õhkkuiva vähelagunenud turvast, koorepuru jm multšmaterjali. Sademete vastu saab valmistada väikesed varikatused. Väga edukalt sobivad selleks otstarbeks ka puulehed, mis tuleks säilitada kuivana uluall. 2006. a jaanuaris palja maaga saabunud käre pakane andis lehtede säilitamiseks innustust. Kui aga talv tuleb normaalne ja lehti vaja pole, lähevad need kevadel kompostihunniku täienduseks.

 

* Jätka keldri külastamist!

Tänavu peab keldris olevatele köögivilja- ja kartulivarudele rohkem tähelepanu pöörama. Vesise kasvuaja tõttu on haigustekitajad tavalisest aplamad, rahvasuu kutsub seda nähtust viljade mädanemiseks. Keldri külasturetkele tuleks lähetada see, kellel nina kõige erksam: haiguskolde korral lööb paha lõhn juba ukselt sõõrmeisse.

 

* Lase aiaplaan juba sügisel teha

Kui alles alustad aiarajamist, on mõistlik kutsuda aiaplaani koostaja kohale sügisel, sest kevadel on tal käed-jalad tööd täis. Nii saad talve jooksul valmis plaani kätte ning kevadel alustad hooga rajamist.


Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.