Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumajandustoetuste maksustamisest (2005-02-08 22:08:22)

Seaduse alusel makstavate põllumajandustoetuste maksustamisel lähtutakse sellest, kas tegemist on ettevõtlusega või mitte. Füüsilisest isikutest ettevõtjate (FIEde) ettevõtluse läbi saadud toetused maksustatakse üldjuhul tulumaksuga.

Samas ei maksustata toetust alati mitte täies ulatuses. Maksu- ja Tolliameti piirkondlikus maksukeskuses registreeritud või äriregistrisse kantud FIE-l on õigus oma ettevõtlustulust (s.h toetusest) teha ettevõtlusega seotud dokumentaalselt tõendatud kulude mahaarvamisi.

Lisaks on FIE-l õigus maha arvata täiendavalt põllumajandussaaduste realiseerimisest saadud tulust maksusoodustus kuni 45 000 krooni. Kui põllumajandustoetuse saaja on füüsiline isik, kes ei tegele ettevõtlusega ega saa ka ettevõtlustulu, siis talle antud põllumajandustoetusi ei maksustata ning neid toetusi ei pea ka deklareerima.

Järelikult, kui maad, mille kohta toetust maksti, ei kasutatud ettevõtluses, siis on saadud toetus maksuvaba. Sama kehtib ka juhul, kui toetuse saaja ei realiseeri põllumajandustoodangut või tarbib seda ainult ise. Samal ajal peab silmas pidama, et kui isik ei ole FIE, siis tema tulust ei saa maha arvata ka kulusid.

Seega on ühtse pindalatoetuse ettevõtlusega seotuse kriteeriumiks see, kas maad, mille kohta toetust maksti, kasutati toetuse saaja ettevõtluses või mitte. Kui maad kasutati ettevõtluses, siis loetakse toetus ettevõtlustuluks.

Samuti on põllukultuuride ja põllumajandusloomade kasvatamise täiendava otsetoetuse sidumisel ettevõtlusega kriteeriumiks see, kas toetuse saaja turustab (müüb või vahetab) põllukultuure või põllumajandusloomi või põllumajandusloomade toodangut (nt piima, villa). Kui ta seda teeb, siis loetakse saadud toetus ettevõtlustuluks.

Maksu- ja Tolliamet palub tähele panna, et kui toetuse alusandmetest võib ilmneda toetuse saamine sedavõrd suurele hulgale põllumajandusloomadele või põllukultuuridele, mida isik pole ise ära tarbinud ning millest järeldub ettevõtlusega tegelemine, siis sellisel juhul tuleb saadud toetus ettevõtlustuluks lugeda.

Põllumajandustoetuste tulumaksuga maksustamist reguleerivad eelkõige Tulumaksuseaduse § 14, 19, 32 ja 36.

Lisateave:
Liis Plakk, Maksu- ja Tolliameti pressiesindaja
tel 696 7906; 521 0550
www.emta.ee

Allikas: Maksu- ja Tolliameti ning Põllumajandusministeeriumi 09.02.2005 ühine pressiteade

Aiatark OÜ

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.