Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Arboskulptuur – kasvavate puude vormimine erinevateks objektideks (2008-09-28 08:10:00)

 

Uue algatuse puhul on domineerivaks selline botaaniline fenomen nagu õhujuurte moodustumine…

 

Bussipeatuse ooteputka, mis kasvatab endale lehti! Laste mänguväljak, mis on täielikult loodud kasvavatest puudest! Elusa puu juurtest valmistatud varjualune nt maavärinate eest kaitsmiseks! Ökoarhitektuur on tänu Tel Avivi ülikooli teadlastele Yoav Waiselile ja Amram Eshelile saanud uue hingamise.

 

Kontseptsioon elus puude kasutamisest kasulike objektide vormimiseks ehk arboskulptuur pole iseenesest uus, kuid nende meeste algatusel on käimas pilootprojektid Ameerikas, Austraalias, Iisraelis reaalsete toodete turule toomiseks.

 

Uue algatuse puhul on domineerivaks selline botaaniline fenomen nagu õhujuurte moodustumine. Puuokste asemel kasutatakse selle patenteeritud tehnoloogia puhul paindlikke juuri ning vormitakse neist nii sise- kui välitingimustes kasutatavaid objekte. Kogu eelnev uurimistöö viidi läbi maailma esimeses ja suurimas aeropoonikalaboris Tel Avivi Ülikoolis. Ülikooli ja uute ökotoodete tootmisega tegelev ettevõte Plantware (www.plantware.org) on koostöös leidnud mitmed puuliigid, mis õhu käes kasvades ei muutu liialt jäigaks. See lõi aluse uuele meetodile, nn ”pehmete juurte” kasvatamisele.

 

Lähitulevikus loodetakse läbi projekti ”kasvata endale ise kodu” jõuda selleni, et terve maja on valmistatud niisuguse keskkonnasõbraliku meetodi abil.

 

  • Aeropoonika – taimede kasvatamine õhus, mulda või mis tahes muud kasvukeskkonda kasutamata.

Allikas: Põllumehe E-uudised/ www.aftau.org


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.