Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Bioenergia tootmiseks laekus PRIA-sse 30 investeeringutaotlust (2008-09-26 13:43:44)


Tänavu käivitatavast bioenergia tootmise investeeringu-meetmest soovivad PRIA vahendatavat toetust 30 taotlejat kokku üle 90 tegevuse või objekti rahastamiseks ligi 45 miljoni krooni.

Maaelu arengukava meetmest 1.4.3 pakutava toetuse eesmärk on aidata põllumajandusettevõtjatel teha selliseid investeeringuid, et oleks võimalik omatoodetud biomassist või -gaasist ise soojust, elektrit või transpordikütust toota ning seda oma tootmises kasutada.
Küsitud toetuste kogusumma on 45 miljoni krooni, kuid et taotlejatel tuleb esitatud projektide elluviimiseks vajaminevast rahast 40-60% omalt poolt välja panna, ulatub samade investeeringute kogumaht üle 100 miljoni krooni.

Taotlusi laekus 11 maakonnast, kõige rohkem Lääne-Virumaalt ning Põlvamaalt - kummastki neli. Taotlejate hulgas on nii talupidajaid kui suurettevõtteid ning soovitud summad ulatuvad mõnest tuhandest kroonist 4,69 miljonini.

PRIA maaelu investeeringutoetuste büroo juhataja Sigmar Suu tõi näiteid, mille jaoks toetust taotletakse. Suurimate projektide seas on elektri ja soojuse koostootmisjaama soetamine koos biogaasimootoriga; biogaasikääriti, -mahuti ja -puhasti ning nende automaatika- ja juhtimisseadmete soetamine suurlauda juurde. Projektide hulgas on suuremate ja väiksemate puiduhakke- ja põhupressimisseadmete ning katelde ostmine ja paigaldamine, ladude, kuivatite ja katlamajade ehitamine, seadmed ja masinad nendesse jne. Laekus ka äriplaane energiavõsa rajamise ja töötlemise kohta.

Maksimaalselt võib üks taotleja aastani 2013 kestval programmperioodil seda toetust saada 4,69 miljonit krooni. Maksimummääras toetust soovib üks taotleja, et soetada biomassipurustid ja briketipress, osta katel ja kuivatiboksid, paigaldada nende elektri- ja automaatikasüsteemid.

Tänavuse taotlusvooru eelarves on toetuste maksmiseks raha 69,6 mln krooni, seega on võimalik rahastada kõiki abikõlbulikke projekte. PRIA menetleb ja kontrollib taotlusi kuni 90 tööpäeva ning toetuste rahuldamise kohta tehakse otsused hiljemalt eeloleva aasta jaanuarikuu lõpuks.

PRIA on partner kõigis maaelu valdkondades ning bioenergia tootmise investeeringutoetus täiendab toetusi traditsioonilisele põllumajandusele, kalandusele, metsandusele. Bioenergia tootmine mitmekesistab energiaturgu, annab biokultuuride kasvatajatele oma saagi jaoks parema tarnekindluse.
Tänuväärselt suureneb taastuvatest energiaallikatest toodetava energia osatähtsus ning paraneb maastikuhoole, kuna nt energiavõsa saab kasvatada ajutiselt kasutusest väljas oleval põllumajandusmaal.

Meedet rahastab 75% ulatuses Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfond (EAFRD) ning 25% ulatuses Eesti riik.

 

Allikas: Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) 26.09.2008 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.