Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Vanad kotad muutuvad lilledele koduks (2008-09-24 08:53:58)

 

Elu näinud räbaldanud kaloss ei pane meid kahetsuspisaraid valama. Armsa, kuid kulunud kingapaari äraviskamine on aga mõnikord kurb. Pikalt kantud kingad on küll vähe viledaks kulunud, kuid kui mõnusalt need jalas istusid, kuidas kriuksusid, kui nendega sai pärast ostmist esimesi samme mõõdetud...

 

Paraku kipub aga kingade sära aastatega siiski kustuma. Jalats vajub sedavõrd laiaks, et paelu polegi enam vaja siduda. Nooremaks ei tee ka kingakreemi läige. Niisiis vedelevad need aasta-kaks tolmuses kapis, kuni peremees need lõpuks suvilasse viib, sest ehk kuluvad vanad mugavad kotad seal ära. Kuluvadki. Vana king tõuseb kui fööniks tuhast – see muutub lillepeenraks.

 

Lillevalik sõltub otseselt kinganumbrist

Vana kinga lillekoduks muutmine on imelihtne. Segage alustuseks muld kompostiga ja täitke sellega mõlemad kingad. Vana jalavarjuga peab siiski ettevaatlik olema, seega ärge neisse mulda väga jõuliselt toppige.

 

Suurest ehmatusest ja rõõmust ning neid täitvast mullast võivad jalatsid lihtsalt õmblustest lõhki minna. Pärast seda, kui king on mullaga täidetud, tuleb alustada istutustöödega. Lillede kõrgus ja valik sõltub sõna otseses mõttes kinganumbrist. Lapsepapude sisse mahub elama paar aedkannikest, tavalistesse number 40–45 suurustesse meestekingadesse võib pista kasvama soliidsemad lilled, näiteks nelgid, saialilled, peiulilled jms. Kui aga kodus on jäänud kappi tolmu koguma paarike “kohvreid” – nii number 58 kamasse – võite katsetada ka jorjenite ehk daaliate istutamisega.

 

Kui teil õnnestub mõne hiidkinga sees päevalill õitsema saada, andke sellest kohe ka meile teada. Jätke mõni vana jalavari tuppa varuks King-lillepott sobib nii tuppa kui ka õue. Eelistatumad on välitingimused, sest siis pole vaja kastmisega eriti vaeva näha. Asetades loomingulise lillepoti maja ette muruplatsile, võite oma kätetööd ja vana mõnusat kingapaari imetleda vihmase ilmaga otse aknast, näiteks kuuma tee joomise ajal.

 

Samas tahaks lugejaid hoiatada liiga ülemeelikuks minemise eest. Suures õhinas pole mõtet kõiki vanavõitu kingi lillepottideks moondada. Jätke endale koju vähemalt üks kantud kingapaar, nii hädajuhtumiks.

 

Kes teab, mis uute kingadega võib juhtuda ning siis tuleks vanadest kingadest kõik lilled välja rebida, muld välja kallata ja vanade mullastega siis kingapoodi joosta, uute järele...

 

Allikas: www.linnaleht.ee 24.09.08, Jevgenia Zõbina.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.