Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Oregonis mustikakasvatust kaemas (2008-09-21 08:05:02)

 

Mustikaliste uurijad kogunevad iga nelja aasta tagant sümpoosionile maailma erinevate ülikoolide juures. Seekordne nõupidamine toimus 9.–16. juulini Oregoni riiklikus ülikoolis Corvallises.

 

Tavaliselt eelneb või järgneb metsamarjasümpoosionile mõnepäevane ekskursioon teadusasutustesse, farmidesse ja marjade töötlejate ja varujate juurde. Külastasime mustika- ja jõhvikafarme, mille suurus kõikus mõnest hektarist saja hektarini.

 

Oma töökorralduse ja suurusega hämmastas maailma suurimaid mustikaistikute tootjaid Fall Greek Farm, kus aastas kasvatatakse ligi miljon mustikataime 55 sordist.

 

Kasvuhoonetes keelati pildistamine, sest kogu tehnoloogia oli välja töötatud farmi oma teadlaste poolt. Tundsime huvi, milliste väetistega taimi väetatakse. Vastust ei saanud, kuna see oli ettevõtte saladus.

 

Võõrtöölised on omaks võetud

Lojaalsete uurijate rühma palgal pidamine on suurtes ettevõtetes tavaline. Vaatamata suurele salastatusele jättis farmi suurus ja taimede erakordselt terve ja hea välimus kustumatu mulje. Tööjõuks marjafarmides on Oregonis põhiliselt mehhiklased. Omanike austav suhtumine töötajaisse näitas, et nad olid võõrtööliste tööga väga rahul.

 

Kuna Willamette’i oru kliima on suvekuudel väga kuiv ja kuum, siis erineb sealne mustikate kultiveerimise tehnoloogia Euroopas kasutatavast. Vihmutamisega ei hoita ära mitte ainult öökülmi, vaid saadakse abi ka kuumuse vastu, mis marjad ära küpsetaks.

 

Istandused olid väga heas seisus ja saagid suured. Huvitav oli näha kohaliku ülikooli teadlaste katseid, mis asusid põhiliselt Corvallise geenipangale kuuluvail maadel.

 

Heinaseeme spordi teenistuses

Willamette org on põllumajanduse seisukohalt ülioluline kogu Põhja-Ameerikale. Siin on 5746 ha viinamarja-, 2023 ha mustika- ja 1092 ha jõhvikaistandusi ja kasvatatakse enamik USA jõulukuuskedest, humalast, vaarikast, pamplist, pähklitest ja heinaseemnest. Heinaseemne vajadus on seotud sellega, et Ameerikas tekib golfiväljakuid juurde nagu seeni pärast vihma. Ainuüksi Oregoni ja teda ümbritsevais osariikides on ligi 1700 golfiväljakut. Oregon on ka suurima puukoolide arvuga osariik. Puukoolid müüvad aastas taimi umbes 1 miljardi dollari eest.

 

Ekskursioonist osavõtjaid ei jäetud ilma ka meelelahutusest. Päeva veetsime matkal Rogue’i jõel. Hämmastas loomade ja lindude arvukus. Tagasitee California piiri äärest Corvallisesse kulges mööda ookeani rannikut, mis on küll hingematvalt ilus, aga jahe ja udune isegi südasuvel.

 

Sümpoosionist võttis osa umbes 350 teadlast kogu maailmast. Väga suurt tähelepanu pöörati ettekannetes üha uute ilmnevate haiguste ja kahjurite tõrjele, uute külmakindlate ja suuresaagiliste sortide aretusele, et nihutada mustikakasvatuse piiri üha kaugemale põhja poole. Üha olulisemaks muutub maheviljelus ja marjade raviomaduste uurimine.

 

Sümpoosionist osavõtjaid ei jäetud ka õhtuti üksi. Korraldajad olid kõik õhtud väga huvitavalt sisustanud – olgu siis õhtu kohaliku indiaani hõimu tantsurühma esinemise

või kantriga. Sellised koosviibimised on konverentsidel alati väga vajalikud, sest enamus koostööprojektidest ja tihti aastakümneid kestvatest sõprussidemeist sõlmitakse just seal.

 

Taimi Paal, Marge Starast

Allikas: ajaleht Maaülikool 11.09.08.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.