Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Septembri teine nädal: lainemöll (2008-09-17 08:39:03)

 

Suve lõpp on ohtralt veega õnnistanud, nüüd on ilmataadil plaanis see alla tulvanud vedelik veekogudes ka vahtu lüüa. Vahused laineharjad on siin Peipsil kord liivast kollased, kord “kõllast” pruunikad.

“Kõld” on kohalikus keelepruugis sama, mis mereäärsetel randlastel adru. Seda on nüüd meie rannas aina uued ja uued vallid – küllap võiks seda põllule vedades loota järgmisel aastal üüratut sibula- ja kurgisaaki. Aga selleaastane saak on tõesti kasin ja kartulivõtt käis kiiresti – Mikk võttis möödunud esmaspäeval meie viielt vaolt vaid korvijagu rohkem mugulaid, kui neid kevadel mulda panime. Ainukesed, mille koristustöö rõõmu pakub, on porgandid ja põldoad. Pärast kahte kuuma suve üritasin katsetada ka maisi – aga see lõunamaa vili vaid irvitab kiduralt mu üle. Kõrvitsate lehed on mingist kummalisest öökülmast krimpsu tõmmanud ja täna-homme on aeg need korvpalli suurused kerad ulualla veeretada. Vaovahed on endiselt vett täis ja pind püdel, nii et sel aastal pole sügiskünni lootust. Jah, aga maasikad õitsevad taas!

Sidistajad

Luitemännik on täis sidistajaid, peamiselt pöialpoisse, kelle hääl on nii peen, et igaüks seda kuuldagi ei suuda. Aga ka askeldavate tihaste parv on okstel tegutsemas, mööda puutüve ronivad nõelterava konksnokaga porrid. Vahepeal klikitab suur-kirjurähn teistele sekka. Rästa- ja kuldnokaparved tühjendasid mõne tunniga arooniapõõsa, küllap vihjates sellele, et inimestel teebki aroonia vere nii paksuks, et südamehädadega ei maksa neid pruukida. Pihlakasaak oli meil nii nigel, et lindudele suupoolist ei jätkunud. Haljala kandis on liikvel esimesed veel vaid kümmekonnast linnust koosnevad raba- ja suur-laukhane parved. Varesed on alustanud transvaali linna ja viljapõldude vahel. Linnumehed täheldavad ka loorkullide rännet. Senisest enam näitavad end kakud – või on mets hõredaks jäänud...

 

Loe edasi...

 

Allikas: Eesti Päevaleht Kristel Vilbaste 17.09.08

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.