Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Teaduseksperiment tõi maailmalõpu paanika (2008-09-10 09:45:28)

Osakesed kihutavad ja põrkuvad tohutu suures kiirendiringis peaaegu valguse kiirusel.

Teadlastele on tehtud tapmisähvardusi, maailma suurima teadusaparaadi käivitamist on üritatud peatada kohtu kaudu, levitatakse hirmujutte, kuidas endast 27-kilomeetrist kiirendiringi kujutav suur hadronite põrgataja (LHC) võib tekitada musta augu, mis neelab endasse kõik ümbritseva.

Säärane emotsionaalne pinge on suunatud Šveitsi ja Prantsusmaa piirialale, kus Euroopa tuumauuringute organisatsiooni (CERN) 100 miljardit krooni maksma läinud maa-alune hiigelseadeldis täna hommikul esimest korda oma võimsust proovib. Esmalt üritatakse panna “kosmiline kiir” ühtpidi ringi läbima, osakeste kokkupõrkeid hakatakse katsetama mõnevõrra hiljem.

Kuigi teadlased on kindlad, et levitatavad maailmalõpujutud on selge liialdus, peavad nad siiski võimalikuks, et LHC võib avada nende silmad ja lasta näha lausa uut maailma. Elementaarosakeste füüsika standardmudel oli pikka aega teooria, mida eksperimendid kinnitasid, kuid uuemal ajal on saanud selgeks, et on ka nähtusi, mis jäävad väljapoole senise standardmudeli piire.

Loe edasi...

Allikas: Eesti Päevaleht 10.09.08


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID