Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroopa Komisjon ühtlustas pestitsiidide jääkide piirnormid toidus (2008-09-09 14:38:06)


Eelmisel, s.o 36. nädalal jõustus Euroopa Liidus määrus, mis ühtlustab pestitsiidide jääkide piirnormid toidus. Ühtsete piirmäärade puhul on tagatud nii toiduohutuse kõrge tase kui ka võrdsed konkurentsitingimused ettevõtjaile ja importijaile kõigis liikmesriikides. Seni võis esineda juhtumeid, kus sama põllukultuuri ja pestitsiidi puhul kehtisid liikmesriigiti erinevad piirnormid. Olukord põhjustas sageli küsimusi tarbijate, talunike ja ettevõtjate jaoks.

 

Uues määruses on piirnormid ligikaudu 1100 pestitsiidile, mida kasutatakse praegu või on varem kasutatud nii Euroopa Liidus kui ka väljaspool. Nimekirjas on jääkide piirnormid 315 põllumajandustoote jaoks. Piirnormid kehtivad ka töödeldud toodetele, olles kohaldatud nii, et arvestatakse ka töötluse käigus esineva lahjendamise või kontsentreerumisega.

 

Uued reeglid võtavad arvesse kõigi tarbijagruppide ohutust, hõlmates ka imikuid, lapsi ja taimetoitlasi. Talunikud, ettevõtjad ja importijad vastutavad toidu ohutuse eest. See hõlmab ka kooskõla jääkide piirnormidega. Liikmesriigi ametivõimud vastutavad jääkide piirnormide kontrolli ja jõustamise eest. Euroopa Komisjon viib liikmesriikides läbi ülevaatusi, et hinnata ja kontrollida nende kontrolli tegevusi.


Alates 1. septembrist saab Euroopa Komisjoni kodulehel kasutada andmebaasi, et otsida jääkide piirnorme, mida kohaldatakse iga põllukultuuri ja pestitsiidi puhul. Andmebaasi leiab aadressilt: http://ec.europa.eu/sanco_pesticides/public/index.cfm


Lisainfo: http://ec.europa.eu/food/plant/protection/pesticides/index_en.htm
Külli Rae, põllumajandusministeeriumi toidujärelevalve büroo juhataja, tel 625 6211, e-post kylli.rae@agri.ee.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 9.09.08 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.