Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uhked külalised troopikast – moekas kanna ja inglitrompet (2008-09-09 09:21:04)

 

Orhideetaolise õiega kannat tuntakse troopikas ilu- ja toidutaimena. Selle ilusaid musti läikivaid seemneid kasutatakse pärlite valmistamiseks. India ja söödava kanna (C. edulis) tärkliserikast risoomi kasutatakse toiduks. Inglitrompet on väga mürgine taim.

Suursugune ja uhke kanna (Canna) saab iga aastaga üha populaarsemaks aiataimeks ja teda kohtab aina sagedamini ka avalikel haljasaladel. Kanna perekonda kuulub kaheksa kuni kümme liiki mitmeaastaseid rohttaimi. Lähisugulasi tal pole, kannaliste sugukonnas on vaid üks nimiperekond. Kaugemad tuntumad kanna sugulased on ingver ja kardemon. Troopikas tuntakse kannat kui ilu- ja toidutaime.

Tema seemned säilitavad idanemisvõime isegi kuni 600 aastat. Kõige tuntum on india kanna (C. indica) ja sellest aretatud sordid. Vaatamata nimetusele ei ole tegu Indias looduslikult kasvava taimega. India ja söödava kanna (C. edulis) tärkliserikast risoomi kasutatakse toiduks. Looduses võib kanna kasvada kuni viie meetri kõrguseks.

 

Eesti oludes kasvatatavad sorditaimed on enamasti 75–185 sentimeetri kõrgused. Lehed on kuni meetripikkused, rohelised, purpursed või triibulised. Uhke eredavärviline kobar- või pöörisõisik areneb tipulehtede vahelt. Orhideeõisi meenutavad kannaõied on asümmeetrilised, ühe- või mitmevärvilised, vahel isegi täpilised. Taim õitseb enamasti suve teisel poolel ja sügisel kuni külmadeni välja. Aiaärid pakuvad kevadel müügiks ka aedkanna (C. x generalis) sorte.

 

Loe edasi...

Allikas: Eesti Päevaleht 09.09.08 Urmas Laansoo


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.