Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mahetootjad soovivad GMO-vabu piirkondi (2005-02-02 16:40:52)

Möödunud nädalal kuulasid Põllumajandusministeeriumi (PM) esindajad mahetootjate ettepanekuid geneetiliselt muundatud põllumajanduskultuuride (GMO) kasvatamise ning tava- ja mahepõllumajanduse kooseksisteerimise võimaluste kohta.

Mahetootjate olulisemaks nõudmiseks oli GMO vabade regioonide loomise võimaluse sätestamine seaduses, mis tähendaks piirkonna maaomanike omavahelist kokkulepet, et teatud piirkonnas GMO kultuure ei kasvatataks.

Lisaks nõuti GMO taimede ja maheviljeldavate kultuuride vahele võimalikult pikemate vahemaade kehtestamist, vältimaks tahtmatut risttolmlemist.

Mahepõllumajanduse büroo peaspetsialisti Rene Kösteri sõnul olid mahetootjad seisukohal, et GMO põldude jaoks peaks olema avalik register, kus info kavandatavate põldude ja kultuuride külvamise kohta oleks üleval juba kuus kuud enne külvi. See annaks teistele tootjatele võimaluse oma plaane paremini teostada.

Leiti ka, et GMO kasvatajad peaks läbima eelneva koolituse, kus tootjatele selgitataks keskkonnakaitse ettevaatusprintsiibist tulenevaid kasvatamise nõudeid, sellega kaasnevaid kohustusi ja vastutust võimalike kahjude tekkimise korral.

Üks olulisemaid ettepanekuid oli hektaripõhise riigilõivu kehtestamine GMO tootjatele. Seda saaks kasutada GMO kasvatajate poolt võimalike kahjude korvamiseks. Mahetootjad rõhutasid, et vajalik oleks jälgida ka teiste maade kogemusi, sest paljudes riikides on GMO, tava- ja mahepõllumajanduse kooseksisteerimise reeglistik juba olemas.

Kõik esitatud ettepanekud edastatakse geneetiliselt muundatud põllumajanduskultuuride ja tavakultuuride kooseksisteerimise alase strateegia ja seadusandluse väljatöötamise nõuandvale komisjonile.

Kösteri sõnul on ettepanekute arvestamine äärmiselt oluline, sest see puudutab otseselt mahepõllumajanduse säilimist Eestis.

2. veebruari plaanis oli tavapõllumajandustootjate esindajate ettepanekute kuulamine.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 02.02.2005 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.