Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Sookuninga looduskaitsealalt leiti Pärnumaa putukafaunale uus liik (2008-09-09 00:04:18)

 

Augusti viimasel nädalal toimusid Nigula seire- ja uurimiskeskuses soode teemapäevad. Semina-õppuse "Soode väärtused, nende inventeerimine, seire ja kaitsekorraldus" eesmärgiks oli soode kaitse ja kasutamisalane üldkoolitus ning soode inventeerimismetoodika praktiline omandamine ümbruskonna soodes välitöid tehes.

Õpperetkel (28.08) Sookuninga looduskaitsealale Ruunasoo rabale leidis inventeerijate grupp älve-mättarabast omapärase välimusega herilaste pesa ning veidi hiljem veel teisegi sarnase pesa.

 

Pesa omanikud nägid välja väga sarnased selle aasta Eesti Looduse juulinumbris kirjeldatud soo-kärjeherilastele. Fotod herilastest saadeti määrangu kontrollimiseks Tartu Ülikooli entomoloog Mati Martinile, kes kinnitas määrangu õigsust. Soo-kärjeherilasi (Polistes nimphea) on Mati Martini ja Jaan Luigi (2008) andmetel seni leitud vaid Kagu-Eestist. Kuigi esimestkorda leiti see liik Eestist Värska lähedalt väikesest rabast 1980. aastal Vambola Maavara poolt on viimasel ajalt liiki leitud põhiliselt mahajäetud niitudelt Kagu-Eestist, kus vahel on leitud ka kolooniaid, kus lähestiku on mitmeid pesi. Pärnumaa putukafauna jaoks on soo-kärjeherilane uueks liigiks.

 

Allikas: www.nigula.ee 8.09.08.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.