n MIDAGI ERILIST
Maiasmokad ja gurmaanid eelistavad talvel marju ja moose, mis on tehtud meega.
See on vaat et lihtsamgi kui suhkruga jändamine, pealegi annab mesi igale marjale ainulaadse pikantse maitse.
Meehoidiseid tehes järgi lihtsat reeglit: ühe marjaliitri kohta läheb üks detsiliiter mett.
Tugevamaitseliste marjade säilitamiseks võib mett alati rohkem panna. Näiteks mustsõstramoosi valmistades võib mett lisada ühe liitri marjade kohta isegi neli detsiliitrit. Aga ettevaatust: praegu metsas korjamist ootavad pohlad ning varsti valmivad pihlakad ja jõhvikad on meega isegi nii maitsvad, et neist võib ravimatusse sõltuvusse sattuda. Mis tähendab, et mee-pohlahoidiseid tuleb ilmtingimata proovida.
Sügisesi metsamarju sisse tehes asenda retseptijärgne suhkrukogus vahekorras 1 dl suhkrut = ¾ dl mett. Ehk siis mett läheb karvavõrra vähem kui suhkrut. Aga eks hea mesi ole ka magusam. Kõva koorega marjad, näiteks tikrid, tuleb külmikusse panna hoopis meevees. Siingi on retsept lihtne: kehasooja vette segatakse ühe marjaliitri kohta 2–3 dl mett. Meevett pannakse säilituskarpi vaid sedavõrd, et marjad oleksid napiltnapilt kaetud.
Mett ennastki võib sügavkülmutada.
Mesi säilib viletsamaks muutumata aastaid. Selle parim hoiupaik on köögis endas, kus seda ka enim kasutatakse. Külmkapis pole meel hea olla, sest mesi imab endasse niiskust. Hoidke mett parem riiulis, kus see on hästi nähtav ja kättesaadav.
Pikaajaliseks säilitamiseks sobib meele aga külmkelder või külmiku sügavkülm.
Edasi loe...
Allikas: linnaleht.ee