Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aiandusüritusi septembris (2008-09-02 00:07:06)

 

Tallinna Botaanikaaias...
01.- 28. septembrini toimub näitus Ma pole külaline, ma elan siin...

Linnalooduse näitus on valminud loodus- ja loomeinimeste koostöös ning kutsub märkama elusolendeid, keda me alati tähele ei pane ning hoolima linnas elavatest taimedest ja loomadest. Näitusel on võimalik ka ise aktiivselt osaleda, täites töölehti, lahendades ülesandeid, lüüa kaasa mängudes. Linnaplaneerimise mäng pakub võimaluse kujundada oma linna, osavusmäng “Ohud linnas” aitab ohtuderikkas linnakeskkonnas oma koju jõuda siilil, kiriteol ja erinevatel lindudel. Tutvustakse spetsiaalset mõõteriista hemeromeetrit, millega on võimalik mõõta 20 erineva looma- ja taimeliigi inimtaluvust ehk hemeroobsust.


Paide kultuurikeskuses...

Seltsing “Kaunis Järvamaa” korraldab 6. septembril Paide Kultuurikeskuse väikeses saalis Eesti õunasorte  tutvustava infopäeva  Väärtõunad Eestis. Kell 11.00  tutvustab Räpina Aianduskooli puuviljanduse õppejõud Jaan Kivistik Eestis kasvatatavaid väärtõunasorte. Samal ajal toimub ka tutvustatavate  õunasortide  degusteerimine. Kell 12.30 tutvustab Ain Ootsing Põlvamaalt Ahjalt kaasaegset Asuva õunaaeda.

  

Räpina Aianduskoolis…

11.-12. septembrini on koolitus Murud.

Muru on haljastuse üks oluline koostisosa ning murud jagunevad vastavalt kasutusele. Muru ilu sõltub paljuski küll hooldusest, kuid ka murutaimede valikust vastavalt muru kasutusalale. Antud koolituse eesmärgiks on saada teadmisi kauni muru rajamiseks ja hooldamiseks.
Koolitusele on oodatud aednikud, haljastajad, turismitalude ja –objektide omanikud/töötajad, talunikud, aianduspoodide müüjad, haljasalade projekteerijad.

Koolitusel käsitletavad teemad:

Heintaimed haljastuses

Murutaimed

Murutaimede sordid ja seemnesegud

Taimede praktiline tundmaõppimine

Murude jaotus kasutuse järgi (ilu-, spordi-, universaal-, varju-, lillemurud, murukatused ja mitmesugused eriotstarbelised murud)

Muru rajamine, siirdmuru, muru pealtparandus

Muru hooldustööd

Võitlus umbrohu ja samblaga

Koolituse läbinu tunneb murutaimi, oskab valida sobivaid murusegusid vastavalt murude otstarbele ning omab vajaliku teadmistepagasi kauni muru rajamiseks ja hooldamiseks.

Koolituse viib läbi Marianna-Helene Saar, õppejõud ja aiandusspetsialist Tallinnast
Algus: 11. septembril 2008 kell 10.00.
Hind: TASUTA, toetavad ESF ja HTM.
Tasuta õppekohti on 12. Tasuta koolituskohtadele saavad kandideerida töötavad inimesed.
Registreerimine kursusele kestab õppekohtade täitumiseni.

Info ja registreerimine: tel 796 1397; 5346 1209 või e-post: eda.gross@ak.rapina.ee.

 

Luua Metsanduskoolis…

12. septembril kursus Aiatöövõtted.

Euroopa Sotsiaalfondi projekti "Täiskasvanute tööalane koolitus kutseõppeasutustes" raames toimub 8 tundi kestev kursus aiandusvaldkonnas töötavatele inimestele.

Kursusel käsitletakse järgmisi teemasid:
1. Maapinna ettevalmistamine, mõõtmine ja planeerimine
2. Aiatöövõtted - töötamine erinevate aiatööriistadega
3. Peenarde tegemine; servad
4. Suvised hooldustööd
5. Sügisesed aiatööd
6. Tööriistade hooldamine ja hoidmine.

Kursuse viib läbi Räpina Aianduskooli õpetaja Andres Vaasa.

Info ja registreerimine meilil: koolitus@luua.edu.ee ning telefonidel 5663 8224, 525 4004 või 776 2115.

  

AS Tartu Näitused messikeskuses...

Kolme päeva jooksul on AS Tartu Näitused messikeskuses võimalik osa saada tükikesest lilleaiast, kus 12.-14. septembrini toimub juba 4. korda Lillede ja koduaia mess 2008. Lisaks on samas 11. ja 12. septembril Eesti meistrivõistlused lilleseades.

 

Tallinna Botaanikaaias...

12.–14. septembrini toimub Seene-, sambla- ja samblikunäitus

Keskajal arvati, et seened on kuradist. Ka kaasajal on rahvaid, kes seeni toiduks ei tarvita. Meie seas on inimesi, kes seenetoite väldivad, aga samas meeldib neile väga seenel käia. Sügisene mets toob seenerõõmu kõigile, olenemata nende kulinaarsest huvist seente vastu või selle puudumisest. Traditsiooniline näitus botaanikaaias võimaldab korraga suurema arvu erinevate seeneliikide esindajatega tutvust teha. Tulla võib ka enda korjatud seentega, et konsultantide abil nende täpset nime teada saada.

Väga sageli ei tehta vahet sammalde ja samblike vahel, teatakse vähe nende kasulikkusest või kahjulikkusest ja kohast looduses. Näitusel saab ka selle kohta teadmisi hankida. Pööratakse suuremat tähelepanu seente, sammalde ja samblike ravivale toimele.

Kuraator Taimi Piin-Aaspõllu, konsultandid Eesti Maaviljeluse Instituudi taimekasvatuse osakonna teadur Veiko Kastanje ja Laagri apteegi juhataja Ester Tiru.

 

13. septembril on roosipäev Lihtõieliste rooside ilu ja võlu.

Enamik roosisõpru peab tõelisteks roosideks suurte, kaunikujuliste, tihedalt täidetud, lõhnavate ja värvikate õitega teehübriidroose. Kindlasti on need roosid ära teeninud õiglase tähelepanu. Nende kõrval on aga palju tagasihoidlike, sageli ka pisikeste tähesilmakestega lihtõielisi roosipõõsaid, kes rõõmustavad meie silma ja südant ka siis, kui uhked väärisroosid vägeva õitsemise järel väikse puhkepausi teevad. Lihtõielised roosid õitsevad kauem ja rikkalikumalt. Nad on lõbusaks vahelduseks suurtele kuninglikele õitele. Otsime nad koos üles. Roosipäeval toimuvad ekskursioonid roosiaias, jagatakse teavet sortide ja nende kasvatamise kohta.

Kuraator Else Liventaal.

 
Tartu Kutsehariduskeskuses…

13. septembril toimub aiandusalane õppepäev Sibullilled ja aia talveks ettevalmistamine.

Koolituse eesmärgiks on anda iluaiahuvilistele ülevaade tuntud ja vähemtuntud sibullillede kasutamisest, peenrasse valimisest ja hooldamisest. Käsitletakse ka sibullillede sobitamist püsililledega ja omavahel, et luua alati õierikkaid peenraid. Tutvustatakse vähelevinud, kuid meil kergestikasvatatavaid sibullillede liike.
Kursuse teise osa eesmärgiks on anda ülevaade sügisestest aiatöödest ning taimede talveks ettevalmistamise võtetest. Muuhulgas kõneldakse talveõrnade püsilillede kaitsmisest, rooside katmisest, igihaljaste taimede varjutamisest ja kinni sidumisest jmt.
Koolitusele on oodatud aiaomanikud, iluaiandushuvilised.
Koolituse maht on 6 tundi.
Teemad:
- Sibullillede tutvustus ja kasvatamine: tuntud ja vähetuntud sibullilled, nende kasutamine ja hooldmine
- Sügisesed aiatööd: sibullillede istutamine, püsilillede jagamine, püsilillepeenarde korrastamine, sügisene väetamine
- Taimede talveks katmine: okaspuude võra kaitsmine, igihaljaste taimede varjutamine, rooside lõikamine ja katmine, niiskusõrnade taimede katmine.
Lektoriks on koolituskogemusega ja praktiseeriv maastikuarhitekt Liina Oja, kes tegeleb peamiselt aiakujunduse valdkonnaga. Ta on lõpetanud Eesti Põllumajandusülikooli maastikuarhitektuuri eriala ning on TTÜ maastikuarhitektuuri magistrant.
Koolituse toimub 13. septembril Tartu Kutsehariduskeskuses Kopli tn 1, A õppekorpuses (ruum 220) kella 12.00-17.00 (koos kohvipausidega).
Koolituse maksumus on 400 krooni.
Kursuse läbinutele väljastatakse Tartu Kutsehariduskeskuse täiskasvanute koolituse osakonna tõend.

 

Räpina Aianduskoolis...

19. septembril toimub Räpina Aianduskoolis viinamarjakasvatajate õppepäev. Tasuta, toetavad ESF ja HTM.

 

Palamusel...

20. septembril algusega kell 10.00 toimub Palamusel XI Suur Paunvere väljanäitus ja laat.


Räpina Aianduskoolis...

25. septembril algusega kell 9.00 toimub kursus Kompostimine.  

Igaühele meist on oluline keskkond, kus me elame, kuid sageli unustame ära need võimalused ja väärtused, mis aitaksid meil säästa nii keskkonda, energiat kui aega.

Kursuse eesmärgiks on anda teadmisi ja oskusi orgaaniliste jäätmete kasutamise võimalustest kompostimise teel. Seekordsel õppepäeval käsitletakse komposti liike ja komposti tegemise tehnoloogiaid, komposti kasutamist ning mullaomaduste parandamist nii komposti kui teiste orgaaniliste mullaparandajate abil. Saadakse teada komposti taimekaitselisest rollist ning kuidas määratakse komposti happelisust. Õppepäeval saadakse nii teoreetilisi kui praktilisi teadmisi. Koolituse läbinu tunneb kompostimisviise, oskab valida sobiva meetodi komposti valmistamiseks, oskab erinevaid komposte kasutada vastava mulla parandajana, oskab juhendada kompostimisega seotud töid.

Õppejõud: Raimo Kiudorf ja Sirje Tooding
Hind: 450 krooni
Registreerimine kursusele lõpeb kaks tööpäeva enne kursust või  õppekohtade täitumisel.

Info ja registreerimine: tel 796 1397; 5346 1209 või e-post eda.gross@ak.rapina.ee.

 

 

Vaata muid kodu- ja välismaiseid aiandusüritusi…


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.