Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maarjakase Selts kohtus Setomaal (2008-08-27 00:35:50)

 

Laupäeval, 23. augustil oli Setomaal Värska vallas Maarjakase Seltsi ja Metsanduse Arendamise Ühingu õppepäev, kus räägiti suvelõpu hooldustöödest ja ulukikaitsest maarjakaasikutes.

 

Õppepäev toimus kindral Johannes Kerdi vanaisa talus Ulitinas ning sellel osales ligemale poolsada maarjakasekasvatajat ja -huvilist.

 

Õppepäeval räägiti kasvavate puude laasimisest ja selle vajalikkusest, sest teada on, et tulevikus kaasikust saadav kirimustrilise puidusüüga kallis vineeripakk peab olema sirge ja oksavaba. Maaülikooli õppejõud põllumajandusdoktor Ivar Sibul rääkis õppepäevalistele erinevatest laasimitehnikatest ja peamistest vigadest laasimisel. Näidati laasimiseks vajalikke tööriistu ning viidi läbi ka nädislaasimine. Samas vaadati ja hinnati ka juba laasitud puid.

Õppepäeva kohta ütles ürituse korraldaja metsandusteadlane ja MTÜ Maarjakase Seltsi esimees Ivar Sibul: “Juba kaheksandat aastat viib maarjakasehuvilisi ühendav mittetulundusühing Maarjakase Selts läbi iga-aastaseid õppepäevi, et vahendada nii seltsi liikmetele kui teistele teadmisi ja kogemusi maarjakase kasvatamisest. Kui kevadistel õppepäevadel räägime peamiselt maarjakaasiku rajamisest, siis augustikuistel kokkusaamistel tuleb juttu juba rajatud kultuuride hooldamisest. Maarjakase kasvatamise puhul on väga tähtis see, et üsna varakult tuleb kaskedel hakata kujundama sirget ja oksavaba tüve. Lõppenud õppepäeva võib igati kordaläinuks nimetada.

 

Maarjakasekultuur, kus ettevõtmine toimus, on hästi hooldatud ning arvan, et need oskused ja teadmised, mis tänaselt õppepäevalt saadi ja kaasa viidi, aitavad metsaomanikel veelgi tõsta Eestimaal kasvavate maarjakaasikute väärtust ja kvaliteeti.

 

Rohkearvuline osavõtt õppusest ning igal aastal kümnekonna maarjakasekasvataja võrra suurenev Maarjakase Seltsi liikmeskond ja umbes 100 hektarit uut maarjakaasikut aastas viitab aga sellele, et huvi karjala kase kasvatamise vastu Eestis iga aastaga üha suureneb.”

 

Allikas: www.polvamaa.ee 26.08.2008.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.