Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Roheline, must ja valge tee on pärit ühest ja samast põõsast (2008-08-23 01:32:55)

 

Nii roheline kui ka must tee korjatakse sama põõsa küljest, kuid rohelist teed ei kääritata, vaid kuumutatakse. Roheline tee sisaldab mustast enam antioksüdante, rohelises on aga rohkem ka kofeiini. Samuti on rohelises tees ohtralt Lteaniini, mis aitab lõõgastuda ja meeleolu tõsta. Sama ainet on ka valges tees.

 

Valge tee esindab teegurmaanide hinnangul teede eliiti. Jällegi on tegu ühe ja sama teepõõsa – Camellia sinensise lehtedega, kuid valge tee jaoks korjatakse lehti vaid valitud taimedelt. Valge tee põõsad kasvavad kõrgemal ja külmades oludes. Kõige väärtuslikum on kevade esimene saak. Parim ja kalleim valge tee valmistatakse ainult avanemata alles valkjasrohelistest lehepungadest. Selline tee on tassis värvitu või õrnroheline. Valge tee kuivatatakse päikse käes, seejuures valvatakse hoolikalt, et lehed ei läheks kuivades tumedaks.

 

Lisaks tuntud rohelisele, mustale ja valgele teele valatakse viimasel ajal tassi ka punast ehk rooibos’e- teed. See tee ei ole aga järjekordne Aasia avastus – rooibos on jõudnud meieni otse Lõuna-Aafrikast, kus seda on aastasadu joodud nii janu kustutamiseks kui ka tervise tohterdamiseks.

 

Afrikaanikeelne sõna “rooibos” tähendab hollandi keeles punast põõsast. Tegelikult on rooibos’e-taime nõelakujulised lehed ikka rohelised, kuid töötlemisekääritamise käigus muutuvad need punaseks, sellest siis ka nimetus.

 

Kofeiinivaba tee Rooibos’el on eriline õielõhn ja intensiivne puuviljamagus, kuid mitte lääge maitse. Kuna müüdavatele teesegudele on sageli lisatud ka kaneeli, siis võib sellest lausa sõltuvusse sattuda. Aafriklased on rooibos’t hinnanud pikka aega, põhjuseks siis nii maitse- kui ka raviomadused. Rooibos sisaldab sarnaselt rohelise teega palju antioksüdante, C-vitamiini, rauda ja teisigi kasulikke mineraale. Erinevalt muudest teedest ei ole rooibos’es aga kofeiini, seega sobib see kõigile ja igal ajal. Punane tee ei muutu seistes ka kibedaks ja parkunuks, vaid läheb pikalt tõmmates pigem üha paremaks.

 

Rooibos’t viljeldakse vaid Lõuna-Aafrika vabariigis Cederbergi mäestikus, mujal see taim kasvada ei taha.

 

Eurooplasteni jõudis rooibos19. sajandi algul, popiks muutus see siin aga alles viimastel aastatel. Rooibos’e hind on üsna krõbe – ligi 800 krooni kilo (60 krooni pakike). Kuna seda suudetakse aastas toota vaid tühised kümme miljonit kilo, siis hakkab selle hind koos tarbimise kasvuga pigem tõusma, mitte langema.

 

Indiaanlased ergutavad end salapärase yerba mate teega

 

Lõuna-Ameerika matepuu ehk paraguai iileksi kuivatatud lehed sisaldavad ohtralt kofeiini, C-vitamiini ja antioksüdante. Yerba mate tee aitab väsimuse vastu, ergutab ja aitab tekkida täiskõhutundel. Mateteed juuakse eelkõige Argentinas, Uruguays ja Paraguays. Seal maitsestatakse jooki apelsinide ja muude eksootiliste puuviljadega. Tee on saadaval ka meil.

Veel üks külaline

Allikas: www.linnaleht.ee, 22.08.08, Merike Kungla.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.