Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tallinna Botaanikaaias tutvustatakse gladioole, flokse ja daaliad (2008-08-20 00:58:32)

 

Eeloleval nädalavahetusel, 22.-24. augustini kella 11.00-18.00 tutvustatakse Tallinna Botaanikaaias augustikuu efektseid aiakaunitare – gladioole, flokse ja daaliaid.

 

Gladiool ehk kuremõõk on oma nime saanud mõõgakujuliste sihvakate lehtede järgi. Nende  looduslik kasvuala on Lõuna-Aafrika mägedes ja savannides. Tänapäeval tuntakse üle 30 000 gladioolisordi, mis on saadud kaheksa eri liigi ristamisel. Eestis kasvatatakse aiataimena troopiliste gladiooliliikide ristamisel saadud aedgladiooli sorte ja Ida-Aafrikas kasvavat lõhnava gladiooli valgete õite ja tumeda neeluga sorti Murieliae’. Tänapäevased gladioolisordid peavad vastama kõrgetele nõudmistele - olema ilusa õiekujuga, võimalikult korrapäraselt kaherealises õisikus, hästi gofreeritud õiekattelehtedega ja hea vaasispüsimise võimega. Gladioole leidub peaaegu kõikides värvustes, kõige kõrgem gladiool ulatub 2,55 m.

 

Näitusel tutvustavad Eesti gladioolikasvatajad uusi ja vanu gladioolisorte, gladioolide klassifikatsiooni aluseid ja kasvatusnõudeid.

 

Flokse ehk leeklilli on Euroopas kasvatatud sajandeid. Maailmas on aretatud tuhandeid floksisorte, mis kaunistavad aedu, terrasse ja rõdusid.

 

Daalia on oma nime saanud kuulsa Rootsi botaaniku Carl von Linne õpilase Andreas Dahl`i auks. Looduslikult kasvab daalia Mehhikost Kolumbiani, peamiselt mägedes. Hübriidne liik - aeddaalia ehk jorjen on paljude aiapidajate lemmik. Tänaseks on aeddaaliaid aretatud üle 20 000. Näituse eksponaadid pärinevad Arvi Paali, Urmas Laansoo, Ave Visnapuu ja TBA kollektsioonist.

 

Kuni 31. augustini on Tallinna Botaanikaaia palmimajas võimalus tutvuda Tallinna Loomaaia peaveterinaararsti Maaja Kitsingu loomafotode väljapanekuga. Maaja Kitsing on lõpetanud Eesti Põllumajandusakadeemia 1990. a. Tallinna Loomaaias töötab ta alates 2000. a. juunist. Töö kõrvalt on tal jätkunud silma, märkamaks seda ilu ja omapära, mida pakub loomade  igapäevane elu.

 

Tallinna Botaanikaaed ootab külastajaid iga päev kella 11.00-18.00.

 

Allikas: www.tallinn.ee 19.08.2008.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.