Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroopa toiduabi jõuab PRIA vahendusel abivajajateni (2008-08-12 14:33:19)


Järgmise nädala lõpuks saavad heategevusorganisatsioonid kätte 279 tonni PRIAlt taotletud toiduabi, mis läheb ligikaudu 30 000 vähekindlustatud inimese abistamiseks.

Tänavu jagatakse välja 185 tonni makarone ning 94 tonni nisujahu. Kauba tarnija selgus PRIA poolt väljakuulutatud riigihanke tulemusel - selleks on tänavu AS Haljas, kaup on toodetud ja erimärgistusega pakendisse pandud Leedus.

Euroopa ühenduses enim puudust kannatajatele toiduainete tarnimine on Euroopa Liidu turukorraldusmeede, mille skeem on järgmine. - Liikmesriikides ostetakse ja ladustatakse sekkumiskokkuostu käigus põllumajandustooteid, nende varude realiseerimiseks valmistatakse neist toiduaineid abivajajaile jagamiseks. Kohalike omavalitsuste sotsiaaltöötajad ja heategevusorganisatsioonid selgitavad välja abivajajad. PRIA-le esitavad toiduabi saamiseks taotluse heategevusorganisatsioonid (Eestis oli taotlejaid tänavu kolm: Rapla Vabakogudus, SA Dharma Heategevuskeskus ning Eesti Punane Rist, viimase maakondlikud organisatsioonid vahendavad toiduabi reaalselt peaaegu kõigisse maakondadesse). Toiduabi saabumisest teatavad ja jaotavad toiduained inimestele kätte heategevusorganisatsioonide kohalikud seltsid ja valdade sotsiaaltöötajad.
Heategevusorganisatsioonid peavad toiduainete kohta arvestust, PRIA kontrollib kõiki toiduabiga seotud etappe ladustamisest ja transpordist väljajagamiseni.

„Toiduabiks mõeldud tooteid inimestele müüa ei tohi, need on mõeldud tasuta jagamiseks. Pakendil on ka sellesisuline teavitus,” rõhutas PRIA turukorralduse büroo juhataja Lily Hantson.
Hantsoni sõnul näitab Tallinnas ja Ida-Virumaal juba alanud toiduabi jagamine, et abi on oodatud. „Käisime heategevusorganisatsioonide jaotuskohti vaatamas Kohtla Järvel, Püssis, Kohtla-Nõmmel.
Heategevusorganisatsioonidelt saadud tagasiside kohaselt on abi saabumise vastu elav huvi. Seejuures jälgivad kohalikud inimesed ise üsna teraselt,  kes toiduabi saab ja kas see läheb ikka õigesse kohta.”

Väljajagatava toiduabi suurus on tänavu ligi 2,6 miljonit krooni, mis katab nii toidukaupade maksumuse kui transpordi heategevusorganisatsiooni jaotuskohtadesse. Abisaajaid on taotluste põhjal umbes 30 000. Tänavu 2. maini said heategevusorganisatsioonid esitada taotlusi 2009. aasta toiduabi saamiseks, ning küsitud kogused kujunesid tänavusest märksa suuremaks: kokku 547 tonni, mis plaanitakse jagada ligi 50 000 abivajajale.

Järgmise aasta toiduabi-skeemi rakendamise EL-i liikmesriikides otsustab Euroopa Komisjon hiljemalt novembrikuus, kui teatatakse liikmesriikidele toiduabiks eraldatavate vahendite suurus. - Kui sekkumisvarudes on, mida jagada, siis eraldatakse sealt näiteks teravilja makaronide jms valmistamiseks; kui sekkumislaod on tühjad, siis eraldatakse raha toodete ostmiseks turult.


Puudustkannatavail inimestel, kes sooviksid osa saada PRIA kaudu saadavast Euroopa Liidu toiduabist, soovitab Lily Hantson võtta ühendust kohaliku sotsiaaltöötajaga või heategevusorganisatsiooni kohaliku seltsiga. Praegu jagatav toiduabi jõuab sinna, kus seda on 2007. aasta taotlusperioodil taotletud.

 

Allikas: Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) 12.08.08 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.