Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Austraalia jätkab GM nisu katseid (2008-08-11 07:46:25)

 

Põudadest piinatud Austraalia taimekasvatajad loodavad uute nisusortide aretamise peale, et saavutada ka vihmavaestel aastatel kõrgeid saake. Kuna eelmisel aastal leiti katsetes geneetiliselt muundatud nisusortidega, et osad neist andsid kuni 20% kõrgemat saaki, võrreldes tavasortidega, on ka käesoleva aasta GM sortidega katseteks valitsuse luba olemas.

 

Uued nisusordid on modifitseeritud selliselt, et nad sisaldavad ühte 15st maisist (Zea mays), harilikust müürloogist (Arabidopsis thaliana), samblast Physcomitrella patens ning pärmseenest (Saccharomyces cerevisae) eraldatud geenist. Sisestatud geenid kodeerivad selliseid valke, mis parandavad taime vastupidavust põuastele tingimustele.

 

Katsete korraldamise loaga kaasnevad ka mitmed ohutusmeetmed. Näiteks iga katselapi ümber jäetakse 10 meetri laiune taimevaba riba ning lisaks veel 490 meetri laiune riba, kus ei kasva nisuga samasse perekonda kuuluvaid taimi. GM nisu on keelatud kasutada nii inim- kui loomtoiduks ning hävitatakse koheselt pärast analüüside tegemist. Samuti jälgitakse katsepiirkondi hoolikalt 2 järgneva aasta jooksul.

 

Varasemalt on Austraalias läbiviidud katseid, kus kasvatatakse soolsuse suhtes tolerantseid ja muudetud tärklisesisaldusega geneetiliselt muundatud nisusorte. Siiamaani pole kontrollorganisatsioonide andmeil mingeid inimestele ega keskkonnale kahjulikke mõjusid täheldatud.

 

Allikas: Põllumehe E-uudised/www.agbios.com

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.