Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kuuse, jalaka ja vahtra suvised värvimängud (2008-08-09 09:11:50)

 

Väga suured puud väikesesse koduaeda ei mahu. Õnneks on hulk toredaid väiksemakasvulisi puid ja isegi suurtel puudel on kääbuskasvulisi või väiksema võraga sorte. Täna teeme juttu ilusa lehestikuga lehtpuudest või erilise võraga okaspuudest.

Kuuski (Picea) kasvab põhjapoolkera parasvöötmes 34 liiki. Kahe liigi kodumaa on Euroopa. Harilik kuusk (P. abies) kasvab looduslikult suurel alal Kesk- ja Põhja-Euroopas, kuid mitte Inglismaal! Teine Euroopa kuuseliik serbia kuusk (P. omorika) on Euroopa endeem ja kasvab vaid 500 ruutkilomeetril. Serbia kuusk on ka Serbia Vabariigi rahvuspuu.

Harilik kuusk on eelkõige tuntud metsa- ja jõulupuuna. Varem kasutati selle tüvesid telefonipostidena, puult sai närimiskummina kasutatavat vaiku, koort kasutati naha parkimiseks, võrseid aga kuuseõlle tegemiseks. Tänapäeval on kuusk tähtis paberi- ja ehituspuiduna. 2007. aasta andmetel on Eesti kõrgeim kuusk 44,1 meetrit. Harilikul kuusel ja ka teistel kuuseliikidel on palju toredaid vorme ja sorte. Kollaste okastega hariliku kuuse sorti “Lubecensis” kutsutakse rahva seas lihtsalt kuldkuuseks. Ohoo-efektiga puu on tiigrisabakuusk “Cranstonii”. Selle puu peavad aeda istutama need, kes tahavad olla kõiges naabrist paremad. Täismeheealisena on väikese jalgpalli suurune eriti aeglasekasvuline hariliku kuuse kerakujulise võraga sort “Mariae-Orffiae”. See on maiuspala haruldaste taimede kollektsionäärile.

 

Loe edasi...

 

Allikas: Eesti Päevaleht  Urmas Laansoo

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.