Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kasutatud patareide ja akude tagastamine muutub tarbijale lihtsamaks (2008-08-07 13:24:22)


Täna, 7. augustil kiitis Vabariigi Valitsus heaks patareide- ja akujäätmete kogumise, tootjale tagastamise ning taaskasutamise või kõrvaldamise korra, mille eesmärk on kokku koguda võimalikult palju kasutatud patareisid ja akusid.

Keskkonnaministeeriumis ette valmistatud määrus jõustub osaliselt juba tänavu 26. septembrist. Selleks ajaks peavad kõik akude ja patareide tootjad varustama oma tooteid turustavad kauplused ja muud müügipunktid kogumismahutiga, kuhu tarbijad saavad kasutatud patareisid ja akusid ära visata. Kasutatud patareide ja akujäätmete tagastamine on tasuta, ka ei pea samasugust uut kaupa asemele ostma.

Praegu kogutakse patarei- ja akujäätmeid põhiliselt omavalitsuste jäätmejaamades ja ohtlike jäätmete kogumispunktides ning üksikutes kauplustes. Selline kogumiskohtade hulk ei ole aga piisav, näiteks olmes kasutatud vanadest patareidest ja akudest kogutakse kokku vaid 6%, ülejäänud jõuavad koos muu prügiga prügilatesse. Tegemist on aga toodetega, mis võivad olla ohtlikud nii inimestele kui ka keskkonnale.

"Müügikohtade kaudu kasutatud patareide ja akude kokkukogumine toimib kindlasti senisest tulemuslikumalt, sest asuvad ju kauplused tarbijatele kõige soodsamates kohtades," märkis keskkonnaminister Jaanus Tamkivi.
"Müügikohtade kaudu patareide ja akude kogumisega ei kaasne ka liigseid veokulusid, sest täis konteineri asemele saab tühja tuua koos uue kaubaga.”

Väikepoodide ja maapiirkondade kauplused saavad täis saanud patarei- ja akujäätmete kogumismahuti tootjale või tema volitatud isikule toimetada samuti kas kaubaautoga või ise hulgilaos kauba järel käies.

Kauplused on kohustatud tootjale teatama, kui kogumismahuti on täitunud ja tootja peab mahuteid vahetades tagama, et tarbijad saaksid kogu aeg patarei- ja akujäätmeid tagastada. „Tegemist on tootjavastutuse põhimõtte rakendamisega, mis tähendab, et tootja peab vastutama oma toodete eest ka siis, kui need on muutunud jäätmeteks,” rõhutas Tamkivi.

Ka tuleb tootjatel müügikohtadesse panna teave patareide ja akude kogumise kohta ning kord aastas korraldada üleriigiline teabekampaania eesmärgiga teavitada tarbijaid nende toodete kogumise vajalikkusest ning võimalustest.

Täna heaks kiidetud määrus sätestab ka selle, kui palju peavad ettevõtjad lõppkasutajatelt patarei- ja akujäätmeid kokku koguma ja edasisele käitlemisele suunama. Aastaks 2012 peab saavutama vähemalt 25%-lise kantavate patarei- ja akujäätmete ning 75%-lise mootorsõidukite patarei- ja akujäätmete kogumise määra; aastaks 2016 vähemalt 45%-lise kantavate patarei- ja akujäätmete ning 95%-lise mootorsõidukite patarei- ja akujäätmete kogumise määra. Tootjad peavad nende ohtlike jäätmete kokku korjamist jätkama ka siis, kui kogumise määr on saavutatud.

Keskkonnaministeerium on määrusega sätestatud ja Euroopa Liidu patareidirektiivist tulenevaid nõudeid arutanud ka suuremate patareide ja akude tootjatega, kes need põhimõtteliselt heaks kiitsid.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 07.08.08 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.