Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tohisoo mõisapark saab uueks (2008-08-05 00:19:20)

 

4. augustil alustab OÜ Sinear Kohilas, Tohisoo mõisahäärberi esisel pargi rekonstrueerimistöid.


Kavandatavate tööde käigus kaevatakse mõisaesine täielikult üles.
Uuendamiskava esimeses etapis tehakse korda mõisaesine väljak, ebamäärased murualad täiendatakse ja kujundatakse dekoratiivsete lehtpõõsastega.

Mõisaesisel lahendatakase ka parkimise probleem.
Pargi rekonstrueerimist toetas keskkonnainvesteeringute keskus 395 670 krooniga. Kokku läheb pargi parandamise esimene etapp maksma 539 305 krooni.

Tohisoo mõisapark on looduskaitse all, pargi pindala 2,6 hektarit. Aastate jooksul on park järjest rohkem metsistunud, pargihooldus olnud väheefektiivne ja juhuslik. Pargis on palju haigeid puid ja samas on puudu korralik teedevõrgustik jalutajate tarvis. 

Edasise rekonstrueerimise käigus on plaanis ehitada välja korralikud kõnni- ja sõiduteed, uuendada puistut, rajada mõnusaid puhkekohti ja kasutada pargi valgustamiseks illuminatsiooniefekte.

Tohisoo mõis on tõenäoliselt ehitatud aastatel 1586-1620, mil Tohisoo (toona Tois) küla kuulus Hans Burdtile. Sama suguvõsa käes püsis mõis veel 18. sajandi alguseni. Praegu asub Tohisoo mõisas valla koolituskeskus.

Aastate jooksul on pargist saanud Kohila maineürituste toimumiskoht. Siin on kuulus savipõletusahi, Eesti keraamikute kevadine potilaat ning suvine keraamikasümpoosion, samuti maakondlik muinasjutulaager ja Kapa Muusikafestival.

Lisainfo pargi rekonstrueerimise kohta: valla aednik Anu Adamson, tel 5154 8428.     

 

Allikas: www.raplamaa.ee 4.08.08.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.