Inglismaal Manchesteri lähedal avati 75 mln naela suuruse investeeringuga teravilja töötlemistehas, mis pakub turgu ligikaudu 750 tuhandele tonnile kodumaisele nisule. Vaatamata tooraine üha kasvavatele hindadele maailmaturul peavad tehase juhid nisu pikas perspektiivis parimaks tärkliseallikaks, arvestades ka ÜPP tingimusi ELis.
Kuigi möödunud aastal oli hinnaeelis imporditava maisiga võrreldes minimaalne, loodetakse kodumaise vilja kasutamises mitmeid pikaajalisi strateegilisi eeliseid.
Peamiste plussidena tuuakse välja logistiliste protsesside lihtsustumine ning materjali päritolu teadmise kaudu ka oluliselt parem kvaliteedikontroll. Teraviljahindade tõus võib tehase panna raskesse olukorda turgudel, kus glükoos, Manchesteri tehase üks lõpptoodetest, konkureerib suhkruga. ELi uute regulatsioonide toel on suhkur muutumas odavamaks ning turgudel, kus suhkur oleks üheks alternatiiviks, muutub glükoos vähem atraktiivseks. Tehases saadakse erinevate protsesside tulemusena suured tärklisegraanulid glükoosi tootmiseks, nisugluteen läheb väärtusliku lisandina pagaritööstusele või pelletiseeritult vesiviljelusse söödaks ja kliid pelletiseeritult loomasöödaks. Tärklisest saadud lühikese ahelaga suhkrud müüakse alkoholitööstusele.
Allikas: Põllumehe E-uudised/www.fwi.co.uk