Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Poola seemnekartulitel esineb ringmädanikku (2005-01-24 00:02:55)

Soome Taimetoodangu Kontrollikeskuse (Kasvintuotannon Tarkastuskeskus KTTK) andmeil ohustavad Poolast toodud seemnekartulid taimetervendust. Poola paljundusmaterjalis leidub rohkesti kartuli-ringmädanikku, mis võib levida kasvatuspiirkondadesse. Poolas on lisaks ringmädanikule ka ohtrasti kartulivähki.


Ostjal on õigus nõuda ringmädaniku testimistõendit

Poola taimekaitseametnikud peavad andma igale riigist väljaviidavale kartuli seemnepartiile kaasa tervisetõendi.

KTTK tuletab meelde, et tegelikult ringleb Euroopa Liidu turul Poola kartulikoguseid, mis on kontrollimata või neil puuduvad väljaveodokumendid.

KTTK manitseb sissetoojaid ja tarbijaid tegema kindlaks kartulite päritolu ning hoidma alles partiiga kaasas olnud dokumendid.

 

Soomes peab iga kartuli importija teavitama sisseveost Taimetoodangu Kontrollikeskust ning kohalikku inspektorit. Kontroll toimub tasuta.

Seaduse järgi peab seemnekartulite sissetooja ja turustaja korvama tarbijale kahju, mis tekib näiteks ringmädaniku tõttu.

 

Põllule vaid sertifitseeritud seeme

Soomes ei lubata kartulikasvatajal viljeleda oma põllul muud taluvälist algmaterjali kui sertifitseeritud seemnekartulit. Sõbralt saadud kartuli puhul jääb alati risk, et see on nakatunud ringmädanikust, kartuli-kiduussist või kartulivähist.

Kuigi muu päritoluga kartulit ka ei panda põllule, võivad kahjustajad levida töövahenditega seemnekartulitele.

Pärast väljapoolt pärit kartulite käsitsemist tuleb masinad ja tööriistad pesta ning desinfitseerida.

2003. a testitud Poola seemnekartulist oli 7% ning toidu- ja tööstuskartulist 27% ringmädanikust nakatunud. Kogu EL-is avastatud ringmädaniku juhtudest oli 95% pärit Poolast.

Allikas: Puutarha-Sanomat
www.puutarha-sanomat.net

Tegelikult valitseb sama oht ka meie kartulikasvatajaid. Kuna haigustekitajad jäävad palja silmaga märkamatuks, on neid üsna lihtne ka poest või turult ostetud mugulatega oma majapidamisse tuua.

Kuidas on Eestis lood kartuli seemnemajandusega, selle kohta saab teavet Taimetoodangu Inspektsioonist: www.plant.agri.ee.

Oleks hea, kui sealsed asjatundjad sel teemal ka meie portaalis kirjutise avaldaksid....

Vahendanud Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.