Kibuvitstest aretatud roosid on tänapäeval tähtsad taimed roosiõli saamiseks, aga veelgi enam hinnatakse roose ilutaimedena. Tee-kibuvitsa ehk teeroosi ja kurdlehise kibuvitsa ehk kartuliroosi kroonlehti lisatakse teele huvitava maitse andmiseks.
Üht kümnete tuhandete roosisortide sugulast muskus-kibuvitsa kasvatatakse Iraanis roosivee tegemiseks. Õisi eksporditakse ka Süüriasse, kus roosivett kasutatakse käte pesemiseks enne koraani kättevõtmist.
Sajandeid tagasi valmistati roosivett ka Prantsusmaal, hiljem sai peamiseks roosivee valmistamise paigaks Bulgaaria. Sealsamas valmistatakse ka praegu 70 protsenti maailma roosiõlist. Roosiõli vajab lõhnaõlitööstus, aga seda kasutatakse ka jookide, šokolaadi ja keedise lisandina, samuti surnute võidmisel.
Loe edasi...
Allikas: epl.ee Urmas Laansoo 15.07.08