Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maailmaruumi uudiseid (2005-01-22 21:56:10)


Tartu Tähetorni astronoomiauudiste põhjal oli Euroopa Kosmoseagentuuri maanduri Huygens jõudmine Saturni suurima kaaslase Titaani pinnale väga edukas, peaaegu kõik seadmed töötasid korralikult. Puuduseks oli vaid see, et infot edastas ainult üks kahest raadiokanalist. Seetõttu jäi mõõtmata tuule kiirus laskumisel ja saamata pooled pildid: 700 asemel 350. Õnneks saab tuule kiirust arvutada (ehkki väiksema täpsusega) maapealsete raaditeleskoopide poolt tehtud mõõtmiste abil. Saamata jäänud pilte saab aga mingil määral taastada, interpoleerides kohalejõudnud fotode vahel (kaduma läks iga teine pilt).
Vea põhjuseks arvatakse olevat eksitus Huygensi tööd juhtinud arvutile saadetud käsujadade koostamisel. Selle väljaselgitamiseks korraldab Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) juurdluse.

Maandumiskohast saadud piltidelt vaatavad vastu munakivisuurused kamakad, mis koosnevad arvatavasti jääst. Neist suuremad on 15 cm läbimõõduga. Pinnas on tahke, kuid pehme ja arvatust tumedam ning koosneb valdavas osas vee-jääst. Temperatuur oli -179 kraadi Celsiuse järgi. Kõrgemalt võetud fotodel võib märgata voolusängide ja kaldajoonte taolisi moodustisi. Viimased ümbritsevad tumedaid, siledana paistvaid alasid. Praegu on veel vara öelda, mida need pinnamoodustised endast kujutavad: Huygensi kogutud teabehulka annab uurijatel pureda kuid või isegi aastaid.

Saturni kaaslasel Titaanil sajab vedela metaani vihmasid, mis toidavad jõesänge ja teisi veekogusid. Viimaseid avastas maandur Huygens enne laskumist Titaanil ning jõudis edastada pildid ka Maale. Teadlaste arvates oli ka maandumispaigas alles hiljuti sadanud.

Lisaks mujalt maailmaruumist:

Kulgur Mars Opportunity avastas Marsil umbes korvpalli suuruse raudmeteoriidi. See on esimene meteoriit, mis on leitud teistelt planeetidelt.

Päikesel toimunud ülitugeva purske tagajärjel Maad tabanud aineosakeste voog inimestele ohtu ei kujuta, küll aga võib rivist välja viia sidesüsteemid jmt.

Allikas: Tartu Tähetorn (uudiste autorid Tõnu Tuvikene ja Erik Tago)
http://www.obs.ee

Vahendanud Aiandus.ee jaoks Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.