Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pindalatoetuste taotlejate arvu kahanemine on pidurdunud (2008-07-08 15:39:04)


2008. aasta pindalatoetuste taotlusvooru lõpuks laekus PRIAsse 17 235 taotlust 862 360 hektari kohta. Kui lisada ka poollooduslike koosluste hektarid, siis on taotlusaluse maa pindala tänavu ligi 100 000 hektari võrra mullu taotletust suurem, taotlejate arv kahanes paarisaja võrra.

„Tundub, et pindalatoetuste taotlejate arvu iga-aastane kahanemine on pidurdunud,“ tõdes PRIA peadirektori asetäitja Ahti Bleive. Taotlejate üldarv kahanes aastaga paarisaja võrra, mullu oli vähenemine võrreldes 2006. aastaga ligi tuhat taotlejat.


Taotlejate ja hooldatava maa arvulisi näitajaid iseloomustavad kõige paremini ühtse pindalatoetuse (ÜPT) andmed, sest pea kõikide teiste toetuste taotlemisel peab maa vastama ÜPT nõuetele ning taotletakse ka seda toetust. ÜPT alune pind kasvas aastaga ligi 21 000 hektari võrra.


Bleive sõnul on teravilja hind maailmaturul sedavõrd tõusnud, et võis eeldada põllukultuuride aluse pinna olulist suurenemist. Nii ongi: põllukultuuride alune pind kasvas eelmise aasta 367 704 hektarilt tänavu 401 024 hektarini, kuigi taotlejate arv vähenes 6842-lt 6669-le.


Üksnes poollooduslike koosluste (puisniidud, puiskarjamaad jmt) hooldamise toetuse puhul ei kuulu toetusalune pind ÜPT nõuete alla ega pinna sisse. Seda taotles 88 037 hektarile 728 taotlejat, neist enamik Saare-, Hiiu-, Pärnu- ja Läänemaalt. Eriti iseloomulik on see pinnavorm Saaremaal, kus ühtset pindalatoetust taotleti 44 448 ha-le, poollooduslike koosluste oma aga pea poole rohkem, 73 551-le.


Erinevate toetuste lõikes tegi aastaga suurima kasvu poollooduslike koosluste hooldamise toetuse taotlemine. Taotluste hulk kasvas 704-lt 728-le, pindala aga 15 578 hektarilt 88 037-le. See viieaastase kohustusperioodiga toetus käivitus lõplikult alles tänavu ning toetusalune pind pärineb paljudel juhtudel endise keskkonnasõbraliku tootmise arvelt. See seletab ka tõsiasja, miks keskkonnasõbraliku tootmise üldpindala tänavu ainsana paari tuhande hektari võrra kahanes.


Ligi 9000 ha ehk 44% võrra on kasvanud energiakultuuride alune pind, selle toetuse taotlejaid oli mullu 127 ja nüüd 204.

 

Suveperioodil käivad taotlusaluste maade nõuetele vastavust tuvastamas PRIA kontrollid. Toetuste määramiste ja väljamaksmiste tähtajad on erinevate meetmete puhul erinevad, teavet selle kohta vahendab PRIA koduleht www.pria.ee, seal on ka pindalatoetuste taotlemise esialgsed andmed maakondade lõikes ja 2007.-2008.a taotlemiste võrdlus.

Allikas:
Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) 8.07.08 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.