Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroopa Liidu Komisjon ühtlustas pestitsiidijääkide piirnorme (2008-07-01 16:27:18)


Taimekaitsevahendite kasutamine on kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides reguleeritud vastavate õigusaktidega. Eestis sätestab taimekaitseseadus taimekaitsevahenditele esitatavad nõuded, mis tagavad nende ohutuse inimeste ja loomade tervisele ning keskkonnale. Võimalike tekkivate riskide vältimiseks on Euroopa Liidus kehtestatud lubatud taimekaitsevahendite jääkide piirnormid loomses toidus, söödas, puu-, köögi- ja teraviljade sees ning pinnal.

Euroopa Liidu Komisjon on vastu võtnud määruse, millega kehtestatakse taimses ja loomses toidus ning söödas või nende pinnal esinevate pestitsiidide jääkide piirnormid. Neid norme kohaldatakse niisugusel viisil, et jäägi hulk on väikseim ja toksikoloogiliselt vastuvõetavaim.

 

Piirnormid kehtestatakse teaduslikel alustel, kus on lähtutud nii tervisekaitse normidest, põldkatsete tulemustest kui ka inimeste toitumusharjumustest ja päevastest lubatud doosidest. Vastav Komisjoni määrus (EÜ) nr 149/2008 avaldati tänavu 1. märtsil Official Journal of the European Union`s ja on kättesaadav: http://eur-lex.europa.eu/Result.do?T1=V2&T2=2008&T3=149&RechType=RECH_naturel&Submit=Search.

Eelpool nimetatud määrusega muudetakse Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrust (EÜ) nr 396/2005 (http://eur-lex.europa.eu/Result.do?T1=V2&T2=2005&T3=396&RechType=RECH_naturel&Submit=Search), lisades sellele määrusele II, III ja IV lisa vastavalt I lisasesse kantud taimset ja loomset päritolu toodete piirnormide kohta. II lisas on kehtestatud varem kindlaks määratud jääkide piirnormid ja III lisas on esitatud ajutised jääkide piirnormid toimeainete suhtes, mille kohta ei ole veel tehtud otsust. Taimekaitsevahendite toimeainete loetelu, mille puhul ei nõuta jääkide piirnormide kehtestamist, on toodud IV lisas.

Vastavalt määrusele (EÜ) nr 396/2005 ei tohi I lisaga hõlmatud tooted sisaldada alates nende turuleviimisest toidu või söödana pestitsiidide jääke üle II ja III lisas kehtestatud piirnormide ning 0,01 mg/kg toodete puhul, millele ei ole II või III lisaga kehtestatud jääkide piirnorme.

Komisjoni määruse (EÜ) nr 149/2008 lisadega kehtestatud jääkide piirnorme kohaldatakse kuus kuud pärast määruse avaldamist ehk siis alates 1. septembrist 2008. a.

Lisainfo: toidu- ja veterinaarosakond, toidujärelevalve büroo, Külli Rae, 625 6211.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 1.07.08 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.