Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Iiris – aedade vikerkaarejumalanna (2008-07-01 07:49:36)

 

Eestis kasvab kaks liiki iiriseid looduses. Tavaline taim veekogude kaldavööndis on kollane võhumõõk, haruldasem ja looduskaitsealune on siniste õitega siberi võhumõõk. Siberi võhumõõka ei või looduses välja kaevata.

Maailmas tuntakse 210 liiki iiriseid, enamik neist kasvab Euraasias. Euroopa on 30 iiriseliigi kodumaa, aga neid leidub ka Põh-ja-Aafrikas ja Põhja-Ameerikas. Eestis kasvab kaks liiki iiriseid looduses – kollane võhumõõk ja siniste õitega siberi võhumõõk. Kes aga arvab, et võhumõõk polegi iiris, siis neile teadmiseks, et kodumaiseid liike nimetatakse võhumõõkadeks, võõrliike aga iiristeks.

Looduses kasvavad iirised väga mitmesugustes tingimustes – tasandikel, kivistel mäenõlvadel, poolkõrbetes ja isegi vees. Himaalajas toidetakse talvel kuivatatud iiriselehtedega hobuseid ja jakke. Jeemenis on iiris kalmistulill. Prantsusmaa rahvuslill on aediirise stiliseeritud versioon. Kolm õielehte sümboliseerivad tarkust, vaprust ja usku. Jordaania rahvustaim on kuivadel mäenõlvadel kasvav mustjaspruunide õitega jordani iiris.

 

Loe edasi...

 

Allikas: Eesti Päevaleht Urmas Laansoo 01.07.08

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.