Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
50 000-kroonine maja ei ole utoopia (2008-06-26 08:22:06)

 

Võib tunduda uskumatu, aga ökoinimesed leiavad võimaluse, kuidas ehitada mõnus maja vaid 50 000 krooni eest.

 

Tõele au andes tuleb siiski tunnistada, et koos siseviimistlusega küündib summa umbes 75 000 kroonini. Iirimaal innustust kogunud aktiviste küttis veelgi tagant ehitajatest sõprade-tuttavate ironiseerimine ning leebe tögamine.

 

50 000-kroonise maja puhul oli peamine nõue ehitada säästlikult, kuid seejuures maksimaalselt tervisliku sisekliimaga elamu. Siiski jättis see alles mitmeid valikuid, nagu põhumaja, kergsavimaja, tampsavimaja.

Küsimusele, kas on võimalik ehitada maja 50 000 krooniga, oleks vastus selline: kui on aega ja inimesi, kes on algatusvõimelised, tahtejõulised, kannatlikud ning vähemalt ühel on teadmised looduslähedase ehitamise võtetest, on see võimalik. Iseasi, kas see on väga praktiline.

Näiteks, vundamendi valamine (betoon) antud majal oleks läinud maksma ligi 20 000 krooni ning töö oleks tehtud ühe päevaga.

Maakivi vundamendi jaoks läks vaja kahte meest, kes esmalt kahe päeva jooksul põlluveerelt kivisid kohale vedasid ja seejärel nädalaga need paika sättisid. Materjalikulu siinkohal oli peaaegu olematu, ent kui oleks palgatud meister seda tööd tegema, oleks mõni mees sellise töö eest küsinud maja eelarve, umbes 50 000 krooni.

Kuid peamine, mis selle projektiga tõestati, et ehitades taaskasutatud materjalidest (palk, ahju- ja korstnakivid, vanad aknad jms) ja kohalikest olemasolevatest materjalidest, on võimalik ehitada säästvalt, samal ajal tarbides vähem ning tulem on maja, kus sisekliima on iga kell meeldivam kui tehismaterjalidest ehitatud majas.

 

Materjaliks savi või põhk

 

Traditsioonilisi tampsavimaju ehitati üsna agaralt eelmise sajandi algul. Oma hea sisekliima tõttu pälvisid need erilise tunnustuse just hobusetallidena, kuna hobused teatavasti ei kannata liigset niiskust; savisein reguleeris aga talli sisekliimat sel määral, et hobused pakatasid tervisest. Inimestele kipub traditsiooniline tampsavimaja siiski külmaks jääma, seetõttu meie sellise maja ideest loobusime.

 

Loe edasi...

 

Allikas: tarbija24.ee 26.06.08

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.