Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kalateadlased tutvustavad kalavarusid (2008-06-18 11:42:48)


Homme, 19. juunil korraldab Keskkonnaministeerium algusega kell 9.30 Maa-ameti suures saalis (Tallinn, Mustamäe tee 51) teabepäeva, kus teadlased räägivad merel ja järvedel tehtud kalavarude uuringutest.

Kalavarude olukord meres, Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järves ei ole kiita. Näiteks on halbade kudemistingimuste tõttu vähenenud rääbise, siia ja lutsu arvukus ning röövkalad vähendavad tindivarusid. 2007. aastal kahanes toidunappuse tõttu ka kohavaru. Samas on heas seisus latika-, haugi- ja särjevarud.

Teadlaste hinnangul on suurenenud ka Läänemere räimevaru, jäädes paraku ikka veel alla pikaajalisele keskmisele tasemele. Seevastu Läänemere kiluvaru ületab küll pikaajalise keskmise taseme, kuid praeguse kasutamise juures võib see taas hakata vähenema. Õnneks on heas seisus kiluvaru Eesti majandusvööndis ja räimevaru Liivi lahes.

Ka on vähenenud lõhevaru - see kurvastab harrastuskalastajaid, kes soovivad rohkem püüda lõhelisi ja teisi väärtuslikke kalaliike. Suurimat lõhesaaki Eestis saadakse Soome lahe rannikumerest ja seda eeskätt tänu Põlula Kalakasvatuskeskusele, kes asustab selle piirkonna jõgedesse noorkalu. Liivi lahe, Väinamere ja Lääne-Eesti saarte lääneranniku lõhesaagid on suhteliselt väikesed ning avamerepüük pea olematu.

“Lõhe ja ka meriforelli looduslikku taastootmist meie jõgedes pärsib sobilike sigimis- ja kasvukohtade vähesus ning tõkked (nt paisud), mistõttu kalad ei pääse ajaloolistele koelmualadele ja noorjärkude kasvualadele,” selgitas Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna spetsialist Kunnar Klaas.

Ka angerjavaru on vähenemas, seda eeskätt Läänemerre jõudvate noorkalade arvukuse kahanemise tõttu. “Lähiaastatel jäävad angerjasaagid nii Eestis kui ka mujal Läänemeres väga tagasihoidlikuks,” märkis Klaas. Olukorda peaks parandama EL liikmesriikides 2007. aasta lõpuks valmivad angerja kaitse ja majandamise kavad.

Täpsema ülevaate uuringutest, kalavarudest ja soovitusi varude edaspidiseks haldamiseks meres, Peipsi, Lämmi-, Pihkva ja Võrtsjärves ning väikejärvedes annavad teabepäeval Eesti Mereinstituudi ja Võrtsjärve Limnoloogiakeskuse esindajad. Uuringud kalavarude seisundi kohta tellis Keskkonnaministeerium.

Teabepäevale on oodatud kõik, kes tunnevad kalandusvaldkonna vastu huvi (kutselised ja harrastuskalastajad, kalandusadministraatorid, kalateadlased, ajakirjanikud jne). Osavõtt on tasuta, kuid eelregistreerimisega. Eelregistreerimine telefonil 626 0714 või e-posti aadressil kunnar.klaas@envir.ee

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 18.06.08 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.