Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Biokütuse jaoks uued kultuurid? (2008-06-15 00:17:03)

 

Olukorras, kus naftahind järjest tõuseb ning etanoolitootmine näib endiselt üsnagi vähejätkusuutlik, püüavad ettevõtted leida uusi energiakultuure järgmise põlvkonna biokütuste tootmiseks.

 

British Petroleumi teadlase Steve Koonini sõnul on väga oluline leida laialdase kasutusega kultuure, asendamaks maisi. Nõudluskonflikti "toit või kütus" lahendusena näeb Koonin spetsiaalselt kütuste tootmiseks sobivate kultuuride loomist. Mai alguses tuli Ameerika suurettevõte Ceres Inc. turule uue energiakultuuride tooteliiniga ”Blade”.

 

Nii majanduslikust kui ka keskkonna vaatenurgast tuleks taimse massi kütuseks muundamisel kasutada toormaterjale, mis annaksid maksimaalse kütusekoguse pinnaühiku kohta. Brändinime Blade all pakutakse mitmete erinevate kultuuride seemneid, peamiselt vitshirss (Panicum virgatum) ja sorgo. Aretuse teel saadud parandatud omadusteks on efektiivsem veekasutamine ja nende hea vastupidamisvõime halvemate omadustega maadel kasvades. Eeldatavateks klientideks on talunikud ja ka biokütuste tootjad. Ceres on oma toodete turustamisel rõhutanud kultuuride sobivust just tselluloosse etanooli tootmiseks, mis mitmel pool maailmas ühe perspektiivseima biokütuste tootmisharuna on ära märgitud.

 

Ettevõtte Targeted Growth Inc. teadlased on avastanud meetodi, suurendamaks hektarilt saadavat biomassi, blokeerides taimedes geeni, mis pärsib rakkude jagunemist. Ettevõttel on hulgaliselt sellel avastusel põhinevaid uusi tooteid veel arengustaadiumis, kusjuures ühe perspektiivseima taimena nähakse ka tutra (Camelina). Peamiseks üldiseks trendiks on, et tselluloosset etanooli saadaks põldudelt, mida hetkel teiste kultuuride poolt ei kasutata.

 

Allikas: Põllumehe e-uudised nr 23 / www.upi.com.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.