Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Suvivili vaevleb enim ilma käes (2008-06-12 01:59:22)

 

Suvirapsipõllud on väga nutuses seisus nagu teisedki suviviljad, tõdes kurba seika Eesti Maaviljeluse Instituudi vanemteadur põllumajandusdoktor Malle Järvan.

 

Järvan lisas, et tänavused kevadilmad panevad põllumehed väga raskesse olukorda ja seda mitte ainult põua tõttu, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Esiteks ööd on väga külmad olnud - paljudes kohtades on pidevalt öökülmad või ainult paar plusskraadi, päevased temperatuurid on kõrged, päikest on palju," selgitas põllumajandusteadlane. "Tohutu temperatuuri vahe - see on mõjunud negatiivselt ja kui samal ajal on ka kuivus, siis on kaks väga rasket tegurit taimedel taluda."

Järvan rääkis, et kuna rukis ja talinisu kasutasid ära talvise niiskuse, millest neile piisas mai keskpaigani. Kui edaspidi ikka vihma ka tuleb, saab sealt saagi siiski kätte, aga näiteks odra ja suvinisu külvist pole head nahka loota.

Kuivus on takistanud taimedel korralikult juurduda ning alumised lehed juba kolletuvad. Hernes on seni ilmaga toime tulnud. Sama on lugu kartuliga, mis vajab niiskust juuli lõpus ja augustis, kui valmivad mugulad.

"Praegu kartuliga ei tohiks probleeme olla, küll aga köögiviljakülvidega," nentis Järvan. "Mul on varasemad kogemused, kuidas need tugevad tuuled on ära puhunud terved porgandipõllud koos liivaga ja seemnega on lagedaks puhunud. Nii et porgandikasvatajad, kes on kergemate maade peal - nendel on väga-väga suur mure praegu. Tõenäoliselt ikalduvad need põllud."

Järvan lisas, et palju pahandust teevad ka tugevad tuuled, mis räsivad rukkipõlde, takistavad õitsemist ja võivad leivavilja lamandada.

 

Riina Koit, Saku, Harjumaa

 

Allikas: http://uudised.err.ee 11.06.08.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.