Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kus sa käid? Mobiiltelefon teab (2008-06-07 07:13:31)

 

Inimeste liikumisteed polegi nii juhuslikud kui arvati.

Jälgides mobiiltelefonide abil 100 000 inimese asukohti püüdsid teadlased kokku panna kõikehõlmavat pilti inimeste liikumisteede kohta.

 

Töö üks lõppjäreldusi on, et inimesed on oma harjumuste orjad käies taas ja taas ühtedes ja samades paikades, kirjutas BBC.

 

Tavaliselt ei liigu inimesed rohkem kui 10 kilomeetri raadiuses, selgub äsja ajakirjas Nature avaldatud uuringust. Liikumisharjumuste jälgimisel kogunenud teadmisi saab ära kasutada epideemiapuhangute ennetamiseks või liikluse korraldamiseks.

 

USAs Bostonis asuva Northeasterni ülikooli teadlane Marta Gonzalez ütles, et oleks suurepärane, kui kõik mobiilioperaatorid võimaldaksid ülikoolidel juurdepääsu oma andmebaasidele, sest seal leidub väga palju põnevat infot.

 

Teadlased on varem püüdnud inimeste liikumisi jälgida GPSi või küsitluste abil, kuid mõlemal puhul on takistuseks kõrge hind. Samuti on tehtud katse dollarikupüüridega, püüdes nende liikumise abil kokku panna pilti inimeste liikumisest. Selleks kasutati veebilehe wheresgeorge.com andmestikku. Seal  on võimalik jälgida dollarikupüüri liikumist ning lehel on andmeid enam kui 130 miljoni erineva rahatähe kohta.

 

Loe edasi...

 

Allikas: Äripäev.ee 07.06.08 Villu Päärt

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.