Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartumaa kaunid kodud 2008 (2008-06-06 00:15:25)

 

Eesti Kodukaunistamise Ühenduse poolt välja kuulutatud konkursi “Kaunis Eesti kodu” 2008. aasta võitjad Tartumaal on selgunud. Kodukaunistamise Tartumaa komisjon, kuhu kuuluvad maavalitsuse ja omavalitsusliidu esindajad, külastas valdade-linnade poolt esile tõstetud kauneid kodusid ning valis välja parimad.

 

Harri Jõesaare maakodu Alatskivi vallas Lahepera külas annab tunnistust leidlikkusest. Vana kuur on renoveeritud vanaajahõnguliseks "kuursaaliks", rajatud on tiigid ning nende kallastele omapärane valgustussüsteem. Külaliste vastuvõtmiseks on paargu ning kaks sauna, majapidamises on mitmeid nutikaid ja pilkupüüdvaid detaile. Aed sulab loomulikult kokku ümbritseva maastikuga, ilutaimed on valitud asukohta ning üksteisega sobivalt.

 

Jüri ja Riina Erkmaa kodu Vana-Kuustes kõneleb teadmistest ja kogemustest aiakujunduse alal. Välditud on tehismaterjale, liigirikas aed jätab maalähedase ja loomuliku mulje. Kõik taimed on kasvatanud pikaajalise haljastajakogemusega perenaine ise. Meeleolu loovad muru sisse rühmiti kasvama jäetud  kirikakrad ning samblakattega loomakujukesed.

 

Mati Järvoja ja Merle Meieri Männiku talu Välgi külas Vara vallas on aktiivse ja teotahtelise noore pere kodu. 19 aasta jooksul on võsast puhastatud huvitava reljeefiga krunt ning rajatud tiigid. Üle kahe hektari hoitakse korras oma pere jõul ning energiat on jätkunud ka krundi piiride taguse teeserva kaunistamiseks. Maja juures püüavad pilku põlispuud, kallakule on sobitatud kiviktaimla. Üldmulje on avar ja looduslähedane.

 

Annely ja Urmas Sootsi kodu Puhja vallas Mõisanurme külas on avar ja hästi hooldatud. Haljastust on rajatud järk-järgult, lisanduvat olemasolevaga sobitades. Perenaine kasvatab oma pere tarbeks ka maheköögivilja, aias on palju viljapuid ja peetakse mesilasi. Seitsme aastaga on loodud maitsekas maakodu ning lisaks käivitatud külas aktiivne taimede ja istikute vahetus.

 

Lisaks märgiti ära Astra ja Urmas Lauri nägus privaatne linnakodu Elvas - väike pind on oskuslikult ära kasutatud, rajatud on kena veesilm, omapärase dekoratiivse lahendusega on väike aedviljapeenar.

 

Komisjoni liikmed märkisid, et auhinnatud kodude puhul oli tegu pererahva oma mõtte- ja kätetööga, mitte palgatud haljastusarhitekti loominguga. Tartumaa kodud ja aiad võtavad aasta-aastalt kaunimat ilmet ning enemasti osatakse vältida liialdusi ja maitsetusi. Kindlasti on abiks ajakirjad ja raamatud, kuid ka teiste ilusate kodude eeskuju. Kahjuks ei soovi paljud kaunite kodude omanikud võistlusel osaleda ega avalikkuse ette tulla.

 

Kaunite kodude omanikke tänab maavanem Esta Tamm tavakohaselt Võidupüha tuletseremoonial Tartus Kalevipoja kuju juures.

 

Info: Endel Soosaar, 730 5252

 

Vaata pilte...

Allikas: www.tartumaa.ee 5.06.08


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.