Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kasvuhoonegaaside heitkogustega hakatakse kauplema (2005-01-13 14:03:07)


Selleks, et Eesti saaks ühineda Euroopa Liidu (EL) kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguste kauplemise süsteemiga, võttis Vabariigi Valitsus 13. jaanuaril vastu määruse "Käitajate tegevusalade loetelu ja kasvuhoonegaaside lubatud heitkogustega kauplemise kord" eelnõu.

Kasvuhoonegaaside lubatud heitkogused määratakse riikliku jaotuskava alusel teatud tegevusaladega käitajatele. Sellised valdkonnad on energiatootmine, mineraalsete materjalide töötlemine ning muud tegevused nagu tselluloosi- ja paberitootmine. Vastavad ettevõted peavad tagama kasvuhoonegaaside heidete adekvaatse seire ja aruandluse. Lubatud heitkoguste kasutamise kauplemise aruanne tuleb kauplemisluba omavatel ettevõtetel esmakordselt esitada 15. jaanuariks 2006.

Igale määruse reguleerimisalasse kuuluvale käitajale antakse jaotuskava alusel õigus paisata õhku kindel kogus kasvuhoonegaase e. lubatud heitkogus. Kui käitaja ei kasuta talle lubatud heitkogust täielikult, st paiskab õhku vähem kasvuhoonegaase kui lubatud, on käitajal õigus müüa ülejäävad lubatud heitkoguse ühikud EL siseturul. Kui jaotuskava alusel lubatud heitkogusest käitise tööks ei piisa, tuleb käitajal neid juurde osta või tasuda ühe tonni CO2 kohta trahv 40 eurot.

Heitkoguse ühikutega kauplemise süsteemi üks eesmärk on motiveerida ettevõtteid energiasäästlikuma ja puhtama tehnoloogia kasutuselevõtule. "See on kasulik nii ümbritsevale keskkonnale, elanikele kui ka ettevõttele," ütles keskkonnaministeeriumi rahvusvahelise koostöö asekantsler Allan Gromov. "Kui ettevõte investeerib heitgaaside vähendamiseks tehnoloogilistesse ja teistesse vajalikesse lahendustesse, siis sellega vähenevad tema poolt õhku paisatavad heitkogused, keskkond on puhtam ning samas avaneb ettevõttel võimalus lubatud heitkoguste ühikutega kaubelda," sõnas ta.

Lubatud heitkoguse ühiku hind sõltub nõudmisest ja pakkumisest. Ühikud kehtivad Vabariigi Valitsuse kinnitatud jaotuskava kehtivusperioodil. Kaubelda võivad Euroopa Liidu füüsilised ja juuridilised isikud. Kaubelda saab ja tohib ainult kehtivate lubatud heitkoguse ühikutega. Esimese jaotuskava kehtivusperioodil isikute omanduses olevad lubatud heitkogused kehtivad 31. detsembrini 2007.
Praegu on Eestis kasvuhoonegaasidega kauplevaid käitajaid 43.

Lähinädalatel antakse välja ka Vabariigi Valitsuse määrus kasvuhoonegaaside jaotuskavaga ning keskkonnaministri määrus, mis kirjeldab, kuidas ettevõtetel kasvuhoonegaaside heitkoguste kauplemise, aruandluse ja seire osas edaspidi käituda tuleb.

Samateemalisi pressiteateid:
21.12.2004 "Kasvuhoone heitgaaside kogust on vähendatud 1,2 miljardi tonni võrra" (www.envir.ee/ministeerium/uudised/2004/12.html#21II)
22.10.2004 "Eesti võib hakata kasvuhoonegaaside heitmekogustega kauplema" (www.envir.ee/ministeerium/uudised/2004/10.html#22II)
25.05.2004 "Kasvuhoonegaaside jaotuskava läks Euroopa Komisjoni" (www.envir.ee/ministeerium/uudised/2004/5.html#25)

Lisainfo:
Heidi Hallik, Keskkonnaministeerium keskkonnakorralduse ja -tehnoloogia osakonna spetsialist, tel 626 2977

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade 13.01.2005


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.