Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Seeder osaleb kõrgetasemelisel maailma toidukonverentsil (2008-06-02 12:01:09)


Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder osaleb 3.-5. juunini Roomas ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) poolt korraldataval kõrgetasemelisel konverentsil, mille peateemaks on ülemaailmne toiduainetega kindlustatus kliimamuutuste ja bioenergia tootmise surve all. Tippkohtumise tulemusena loodetakse vastu võtta deklaratsioon "Maailma toiduainetega kindlustatuse saavutamiseks nõutavad tegevused". Konverentsil esitab põlumajandusminister Helir-Valdor Seeder Eesti-poolsed seisukohad toiduga varustamise küsimustes maailmas.

„Konverents, mille vastu oli esialgu tagasihoidlik huvi, on viimase aja sündmuste valguses saanud täiesti uue tähenduse. Kõik on aru saanud, et olukord maailma toiduga kindlustamisel on tõsine ja midagi tuleb ette võtta, ” ütleb Eesti esindaja FAO juures Ruve Šank.

Konverents on foorumiks pakkumaks lahendusi maailmas kujunenud toiduolukorrale, kus ligi miljard inimest kannatab alatoitluse all ning kus kõrged toiduhinnad sunnivad ka rikaste riikide elanikke oma toidutarbimist muutma.  Viimase kuu jooksul on FAO liikmesriikide esindajad töötanud kavandatava deklaratsiooniga, milles pakutakse nii kohese kui pikaajalise mõjuga meetmeid olukorra parandamiseks. Deklaratsioonis käsitletakse arenguabi, kaubanduse ja bioenergia tootmise mõju, põllumajanduse rolli nii arengu- kui ka arenenud riikides, samuti FAO ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide rolli maailma toiduga kindlustamisel, toiduolukorra ja bioenergia tootmise jälgimisel.

Arenguriikide huvi on efektiivne toiduabi, oma põllumajanduse edendamine ja turustamisvõimalused. Cairns grupi riigid (Austraalia, Argentiina, Kanada jt) aga rõhuvad kaubanduse liberaliseerimisele ja põllumajandustoetuste kaotamisele ning Euroopa Liit püüab kaitsta turgu mittemoonutavaid toetusi ja soovib suuremat tähelepanu kliimamuutustele ja bioenergiatootmisele. Samas Põhja-Ameerika on skeptiline FAO võimaluste üle. Edasised tegevussuunad lepitakse riikide vahel kokku homme algava konverentsi jooksul.

FAO koordineerimisel on ekspertrühmad ette valmistanud ulatuslikud raportid kliimamuutuste ja bioenergiatootmise mõjust ülemaailmsele toiduolukorrale. Kõigi materjalidega on võimalik tutvuda konverentsi koduleheküljel aadressil www.fao.org/foodclimate.

Konverentsile on registreerunud ligi 2500 osavõtjat 153-st riigist.  Osalejate hulgas on 600 ajakirjanikku ja 120 valitsusväliste organisatsioonide esindajat. Osavõtvate riigipeade arvu julgeolekukaalutlustel ei avaldata, aga neid on oodata üle 10ne ja sinna hulka kuuluvad Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, Brasiilia President Lula da Silva, Sloveenia President Danilo Türk jt. Ministreid on registreeritud üle 120ne. Mitmest riigist, sealhulgas Saksamaa ja Holland, on esindatud nii põllumajandusminister kui ka arengukoostööminister.

Lisaks Eesti põllumajandusministrile võtavad konverentsist osa põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup ning Eesti valitsusväliseid organisatsioone esindavad Maaelu Edendamise Sihtasutuse tegevdirektor Raul Rosenberg ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu liige ja Piimaliidu tegevdirektor Tiina Saron.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 02.06.08 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.