Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tamme-äkksurm taas päevakorral (2008-05-30 13:15:22)


Taimetoodangu Inspektsioon teavitab: järjekordselt on tuvastatud turustamisnõuetele mittevastavad istutus- ja paljundusmaterjali partiid.

 

Nii nagu varasematel aastatel, juhib Taimetoodangu Inspektsioon taas tähelepanu, et turustatav istutus- ja paljundusmaterjal peab olema varustatud nõuetekohaste dokumentidega.

 

Teatud liikide puhul, mis on viljapuu-bakterpõletiku peremeestaimed, kaasa arvatud õunapuu, pirnipuu, pihlakas, tuhkpuu, ebaküdoonia, peavad taimed olema alati varustatud nõuetekohase ZP-b2 märgistusega taimepassiga. Käesoleval aastal on teistest liikmesriikidest (Holland, Poola) Eestisse toimetatud rododendroni taimedel tuvastatud tamme-äkksurma juba kolmel korral. Riikliku monitooringuprogrammi käigus on Taimetoodangu Inspektsioon tuvastanud saastunud taimi Tallinnas, Raplas ning Rakveres. Saastunud sordid on ’Nova Zembla’, ’Blurettia’, ’Praecox’.

 

Eestisse on lubatud toimetada ainult nõuetekohast istutus- ja paljundusmaterjali. Järelevalve käigus tuvastatud passistamisele kuuluvad ja taimepassiga mittevarustatud taimed kõrvaldatakse müügilt ning hävitatakse. Arvestades, et mistahes sissetoodud ohtlikust taimekahjustajast vabanemine on alati märksa vaevanõudvam ja kulukam kui turustamise reeglite järgmine, siis kutsume ka ostjaid üles olema nõudlikumad ja veenduma nõutud dokumentide olemasolus.

 

Lisateavet ohtlike taimekahjustajate ja taimepasside kohta on võimalus saada Taimetoodangu Inspektsiooni veebilehelt www.plant.agri.ee, taimetervise osakonnast ja maakonnabüroode taimetervise inspektoritelt.

 

Ülle Metsman, Taimetoodangu Inspektsiooni taimetervise osakonna juhataja asetäitja osakonnajuhataja ülesannetes, tel 671 2641, e-post: ulle.metsman@plant.agri.ee.

 

Allikas: Taimetoodangu Inspektsiooni 30.05.08 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.