Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tuhala nõiakaev keeb mitmendat päeva (2005-01-12 20:00:59)

                                                                                       Harjumaal Kose vallas asuv Tuhala nõiakaev keeb üle juba kolmandat päeva, vahendab Postimees Online 12. jaanuaril Tuhala Looduskeskuse juhataja Ants Talioja teadet.

Viimati ajas nõiakaev üle 1999. aasta jaanuaris, siis kestis «keemine» vaid ühe päeva.

"Kui täna vihma tuleb, siis ta keeb veel hommegi. Kui külmaks läheb, siis mitte," kinnitas Talioja. "Kaevust tuleb välja 100 liitrit vett sekundis, mõnikord ka koos kaladega. Kui mõni särg või haug kaevust välja ujub, pole üldse imeasi."

Tuhala jõgi on Pirita harujõgi pikkusega 26 kilomeetrit, sellest 6 kilomeetrit voolab kolme haruna maa all.

Lähim tee kaitseala keskusesse nõiakaevu juurde viib Tallinn-Tartu maantee 33. kilomeetrilt Kolu teeristist, kust Tuhala nõiakaevu juurde juhatavad teeviidad.

Lisaks saame Tuhala Maastikukaitseala kodulehelt teada järgmist. Nõiakaev hakkab keema 100 liitrit sekundis vaid siis, kui Tuhala jõe vee vooluhulk on vähemalt 5000 liitrit sekundis. Teadlaste arvates on nõiakaev unikaalsemaid loodusnähtusi Euroopas. Tegemist pole arteesia kaevuga. Järjepanu võib seda ürgset vaatepilti näha ühest päevast kuni kolme nädalani. Kaevu sügavus on 2,4 m ja selle vesi on soo päritolust tingituna veidi pruunikas. Rahvapärimus ütleb: "Nõiakaev hakkab keema, kui Tuhala nõiad kaevus vihtlevad." Samas Sulu talu õuel on Ülo Õuna (1940-1988) skulptuuride näitus. Vanas taluhoones asub Tuhala Looduskeskus.

Allikad:
Postimees Online  http://www.postimees.ee 
Tuhala Maastikukaitseala http://www.hot.ee/tuhalalk


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.