Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeerium peaks loobuma uuest metsaseadusest (2008-05-28 10:22:17)


Eestimaa Looduse Fond (ELF) tervitab ühiskonnas alanud diskussiooni metsanduses läbiviidavate muudatuste üle. ELF kutsub kõiki Eesti metsade tulevikust hoolivaid inimesi osalema kodanikuliikumise Päästkem Eesti Metsad 29. mail Tallinnas Tammsaare pargis korraldataval meeleavaldusel.

Eestimaa Looduse Fond on korduvalt avaldanud muret meie metsade kasutamist reguleeriva seadusandluse pärast. ELF sooviks näha Keskkonnaministeeriumi võimet oma vigu tunnistada ja sisuliselt ebaõnnestunud seadusest loobuda. ELF on seisukohal, et enne praegu ettevalmistatava uue metsanduse arengukava koostamist, seega metsanduse tuleviku põhijoonte ühiskonnas kokkuleppimist, on uue metsaseadusega kiirustamine ebamõistlik. Kahjuks on Keskkonnaministeerium tugevale kriitikale (sh Põhjamaade ja Eesti keskkonnaorganisatsioonide ja teadlaste poolt) otsustanud reageerida mitte dialoogi, vaid juba ette otsustatud seisukohtade "müügitööga".

ELFi arvates on metsaseaduse uus muutmine sarnaselt eelnevatele ettevalmistatud kiirustades ja ilma pädevate analüüsideta, mis nii olulise valdkonna seadustega reguleerimisel on hädavajalikud.

Uus metsaseadus ei lähtu ettevaatusprintsiibist ja nõrgendab riigi rolli metsaga seotud avalike hüvede tagamisel, muutes meie ühise keskkonna sõltuvusse vaid puiduturu konjuktuurist. Tasakaalustatud metsakasutus, keskkonnariskide maandamine ja paindlikud majandamisvõtted (sh püsimetsamajandus) on seaduse muutmises jäetud arvestamata.

ELFi hinnangul puuduvad ka seekordse metsaseaduse muutmisprotsessis analüüsid, milline on seadusmuudatuste võimalik pikaajaline mõju metsale kui elukeskkonnale, samuti metsaressursi kasutuse jätkusuutlikkusele. Planeerimise printsiibist ja sellega säästva metsanduse põhimõtetest täielikku taganemist on kritiseerinud ka seaduse kooskõlastamise käigus erinevad ministeeriumid. Sisuliselt ebaõnnestunud seadusest kinnihoidmine ei tee Keskkonnaministeeriumi metsaosakonnale au.

Uus metsaseadus sarnaselt kehtivale ei lähtu arusaamisest, et metsade majandamise lahutamatu osa on erinevate keskkonnaaspektidega arvestamine. Metsa majandamine peab olema planeeritud ja seejuures tuleb metsa suhtuda kui ökosüsteemi, mitte kui puude kogumisse. Metsatööstuse lühiajaliste eesmärkide nimel seadusandluse muutmine on lubamatu.

 

Allikas: Eestimaa Looduse Fondi 28.05.08 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.