Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ilmajaam saab uue võimsa ilmaradari (2008-05-23 13:33:50)


Teisipäeval, 27. mail algusega kell 12 toimub Sürgaveres Suure-Jaani vallas Viljandimaal Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) uue ilmaradari pidulik avamine.

“Uue radari töösserakendumine on ilmajaama elus väga tähtis sündmus,” ütles EMHI peadirektor Jaan Saar. “Saame selle abil hinnata pilvesüsteemide liikumist, tuulte kiirust ja suunda, samuti pilvedes olevate sademete kuju (vihm, lumi, rahe jne) ja kogust.”

Uue radari haarderaadius on kuni 300 km ehk korraga “näeb” radar 720 000 km² suurust ala. Maakera kumeruse tõttu saab aga kõige parima kvaliteediga ilmainfot 100–150 km raadiuses. Radar kogub ja edastab andmeid reaalajas.

“Need andmed on ilmaennustajatele eriti olulised just hädaolukordade tekkimisel,” ütles Jaan Saar. “Radariga kogutav teave (pilvede liikumine, tuulte kiirus ja suund, sademete kuju ja kogus) aitab oluliselt täpsemalt jälgida ilmaolude kujunemist, ennustada võimalikke tagajärgi ja anda elanikele, lennundusele, energeetikutele, päästeametile hoiatusi võimalike hädaolukordade, nt äikesetormide tekkimise kohta,” loetles Saar.

Keskkonnale ja tööstustele vajalikke mõõtmeseadmeid tootvas Vaisala grupis valminud radar kuulub uude põlvkonda. Kui see hakkab Eestis tööle, saavad tema andmeid kasutada ka teised riigid, eeskätt Põhjamaad, kellega on EMHI sõlminud vastava lepingu. Samasugune radar on veel olemas Soome Meteoroloogia Instituudil.

Radar on paigutatud Sürgaveres endise tuuleveski kohale. Projekteeris selle AS Sweco Projekt, betoontööd teostas OÜ Volari Betoonitööd ja ehitas OÜ Leier. Hoone, mille tipus radar asub, on 8-korruseline 26,5 meetri kõrge torn, läbimõõduga 10,6 meetrit, ehituseks kulus 350 m³ monoliitset betooni. Radari kõrgus merepinnast on 156,5 meetrit. Radari hoone ehitus koos kommunikatsioonidega maksis 21 miljonit krooni, sellest radarile kulus 17,5 mln krooni.

Radari avamisel lõikab lindi läbi Keskkonnaministeeriumi kantsler Annika Uudelepp. Pidulikul sündmusel osalevad veel Norra, Rootsi, Valgevene, Kasahstani ja Tadžikistani esindajad, kes on väga huvitatud EMHI tööst ja tulemustest. Oodatud on ka kõik ajakirjanikud.

Lisainfo: Jaan Saar, Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi peadirektor, tel 509 0390; Agnes Jürgens, keskkonnaministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik, tel 626 2811.


Allikas: keskkonnaministeeriumi 23.05.08 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.