Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Astma kardab puid (2008-05-23 01:13:43)

 

Haiguste levikut uurivad spetsialistid - epidemioloogid - on leidnud huvitava seose. Nendel suurlinna tänavatel, mis on palistatud puudega, on vähem astmaatikutest lapsi.


Ameerika Ühendriikides kasvas aastast 1980 kuni 2000 astmaatikute arv tervelt poole võrra. Eriti suurt kasvu oli märgata linnades - ning eriti vaesemate linnaosades.


Astma on ka üks põhipõhjuseid, mis lapsed näiteks New Yorgi kesklinnas haiglatesse toob. Sellest on tingitud ka huvi selle haiguse leviku üksikasjade suhtes.


Uuringusse kaasati 4- kuni 15aastased lapsed 42-st New York City piirkonnast. Haiglate andmeid kõrvutati lapse elukohas kasvavate puude arvu, saasteallikate ja elanike hulgaga.


Kõik need mõjutavad astmahaiguse levikut. Uurimusest selgus, et kui kõigi teiste näitajate osas on tingimused võrdsed, siis astmast tingitud haiglakülastusi on vähem seal, kus puid on rohkem.


Selgelt on see vahe eristatav just 4-5aastaste laste seas, 15aastaste seas vahet polnud.


Kuidas täpselt puud astmapatsientide hulka vähendavad, pole veel päris selge. On välja pakutud, et puud parandavad õhu kvaliteeti - mis on mõistagi õige - ja vähendavad seeläbi astmajuhtumite hulka. Teine seletus on ka hea - palju puid teeb õuesmängimise meeldivamaks. Sest paljude puudega linnaosas on tõenäoliselt rohkem ruumi nii murule kui mängule.


Epidemioloogid hoiatavad, et uuringutulemusi ei saa päris üks-ühele igale poole üle kanda.


New York plaanib istutada aastaks 2017 linna 1 miljon puud. Saab näha, kas see aitab lisaks silmailule ka astmaepideemiat ohjes hoida.


Allikas: www.terviseleht.ee/200818  BMJ/MNT põhjal.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.