Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Bioloogilise mitmekesisuse päeva seminar keskendub põllumajandusele (2008-05-21 11:49:46)


Neljapäeval, 22. mail algusega kell 11 korraldab Keskkonnaministeerium koos Eesti Maaülikooliga (EMÜ) bioloogilise mitmekesisuse päevale pühendatud seminari
Põllumajandus ja bioloogiline mitmekesisus.

22. mail on rahvusvaheline bioloogilise mitmekesisuse päev. Igal aastal määrab ÜRO vastavalt aktuaalsetele keskkonnaprobleemidele aasta teema,  milleks sel korral on põllumajandus ja bioloogiline mitmekesisus.

Põllumajandus on valdkond, kus inimtegevus mõjutab otseselt meie planeedi ökosüsteeme, ütles Keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna nõuniku kt Liina Eek. Bioloogilise mitmekesisuse päeva teemaga tahab ÜRO rõhutada jätkusuutliku põllumajanduse tähtsust, mis ainult ei säilitaks looduslikku mitmekesisust, vaid kindlustaks ka vajalikud toiduvarud, säilitaks põllumajanduslikud kooslused ja tugevdaks inimeste heaolu 21. sajandil, lisas Eek.

EMÜ põllumajandus- ja keskkonnainstituudi dotsent Mart Külvik märkis, et tihenevad majandussuhted ja kliimamuutused toovad kaasa intensiivsema võõrliikide levimise, mis tihti on elu- ja konkurentsivõimelisemad kui meie kohalikud liigid.
Seetõttu on oluline säilitada ja väärtustada pärismaiseid tõuge ja sorte, sest nende põhjal saab tulevikus vajadusel uusi sorte välja aretada, täpsustas ta.

Mõiste
bioloogiline mitmekesisus hõlmab looduse mitmekesisust kõikidel tasanditel - geeni, raku, liigi, populatsiooni ja ökosüsteemi tasandil. Mitmekesisuse kaitseks loodi 1992 bioloogilise mitmekesisuse konventsioon, millega Eesti ühines 1994. aastal.

Mõistmaks praegu keskkonnas toimuvat ja tähistamaks bioloogilise mitmekesisuse päeva, korraldavadki Keskkonnaministeerium ja EMÜ seminari, kuhu on oodatud teadlased, ametnikud, õppurid aga ka igaüks, keda see teema puudutab. Seminaril räägib EMÜ professor Haldja Viinalass ohustatud tõugudest Eestis, professor Tiiu Kulli peateemaks on võõrliigid Eesti taimeriigis, hüdrobioloog Tarmo Timm räägib aga sellest, kui suurt ohtu võivad kujutada võõrliigid siseveekogude liikidele. Lisaks sellele tutvustab seminaril Merle Ööpik ida-kitsehernest ehk sööda-galeegat, mis  on Eestis laialt kasvatatav kultuursort, kuid mis võib teatud tingimustel kohalikku loodust ohustama hakata. Ants Bender Jõgeva Sordiaretuse Instituudist ning Toivo Univer EMÜ Polli aiandusuuringute keskusest teevad ettekande Eesti pärismaistest heintaimede ja õunapuude sortidest kui meie pärand-looduskultuurist.

Seminar toimub 22. mail algusega kell 11 Tartus Eesti Maaülikooli aulas (Kreutzwaldi 1A). Seminaril osalemiseks on vajalik eelregistreerimine Anastasia Petrova kaudu, telefonil 626 2900 või meili teel anastasia.petrova@envir.ee.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 21.05.08 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.